Vlaky z Liberce do Žitavy dostanou název Trilex

Liberec – Německý železniční dopravce Vogtlandbahn, který bude od prosince zajišťovat dopravu na trati z Liberce přes německou Žitavu do Rybniště, jež prochází i polským územím, dal novému spojení název Trilex. V Německu je zvykem dávat významným regionálním železničním linkám jména, svá spojení pojmenovávají i soukromí dopravci. Vogtlandbahn, který je členem skupiny Arriva, požádal o pomoc s hledáním vhodného názvu i cestující, od kterých dostal 250 návrhů.

Název Trilex odkazuje svou první částí na fakt, že vlaky budou projíždět třemi státy. „Bylo pro nás důležité vybrat jméno, které zdůrazňuje sounáležitost lidí v oblasti,“ upozornil ředitel dopravní společnosti Hartmut Schnorr. Ve druhé části název odkazuje na další linku, kterou Vogtlandbahn provozuje a která nese označení Alex.

Vlaky Trilex začnou jezdit 12. prosince s počátkem platnosti jízdního řádu pro rok 2011. Spoje vyjedou na trať každou hodinu, v ranní a odpolední špičce budou jezdit mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou vlaky každou půlhodinu. Vedle zastávkových spojů soukromého dopravce zůstanou na trati také rychlé vlaky z Liberce do Drážďan, které budou nadále společně provozat České dráhy a Německé dráhy.

Společnost Arriva-Vogtlandbahn získala kontrakt na zajištění dopravy na přeshraniční trati ve výběrovém řízení, které loni vyhlásil Liberecký kraj společně s Ústeckým krajem a německým dopravním organizátorem ZVON. Arriva se zúčastnila také soutěže na provoz na tzv. Jizerskohorské dráze z Liberce do Tanvaldu a Harrachova, v ní ale neuspěla.