Dobeš nechce s náměstkovými výroky o VŠTE nic mít

Praha / České Budějovice – Ministr školství Josef Dobeš (VV) se distancoval od výroků svého náměstka Kryštofa Hajna, kvůli kterým podala českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) trestní oznámení. Po dnešním jednání s ministrem to řekl rektor školy Marek Vochozka. Škola na náměstka podala trestní oznámení, protože se prý při schůzce se zástupci školy dopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání. Dobeš nechtěl průběh setkání komentovat.

Podle vyjádření rektora Vochozky ministr deklaroval snahu dodržovat ve svém rezortu striktně zákony a vystoupení náměstka měl Hajna označit „za exces“. V opačném případě plánovala škola podat trestní oznámení na celé ministerstvo.

Hajn při schůzce s vedením školy oznámil, že VŠTE má být zrušena. „Pokud nebudete jednat ve smyslu tohoto dnešního zadání a bude to konfrontační, pro vás z toho vyplynou osobní důsledky! Pokud máte pocit, že vás vydírám, tak to se vůbec nemýlíte,“ řekl podle Vochozky Hajn. Zápis z tohoto jednání prý dnes ministr nezpochybňoval, kromě rektora Vochozky se dnes kvůli celé věci setká také s Hajnem.

Vysoká škola technická a ekonomická

je veřejnou vysokou školou, která vznikla v roce 2006. Nyní má přes 2 200 studentů, do prvních ročníků tento akademický rok nastoupilo téměř 1 300 posluchačů.

Dobeš již pozastavil oficiální i neoficiální aktivity spojené s VŠTE až do výsledků hodnocení Akreditační komise, které má skončit v listopadu tohoto roku. O zrušení školy už uvažovalo ministerstvo před volbami, na jaře ale od záměru upustilo. Škola má předat svůj areál kraji a její studenti přejdou na Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích nebo na České vysoké učení technické v Praze. Je to stejný plán, jaký předložilo minulé vedení ministerstva.

  • Marek Vochozka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2030/202999.jpg
  • Kryštof Hajn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2030/203000.jpg