Spyra byl v kauze padělaných šeků zproštěn obžaloby

Praha - Pražský městský soud dnes zprostil polského lobbistu Jacka Spyru obžaloby kvůli pokusu podvést Komerční banku (KB) nekrytými šeky. Proti Spyrovi, který je znám také z úplatkářské kauzy „pět na stole v českých“, chyběly přímé důkazy. Případ soud projednával už podruhé. Poprvé Spyrovi uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební dobou. Vrchní soud v Praze ale případ vrátil k novému projednání. Spyra se odvolání vzdal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

„Není jediný přímý důkaz, který by jej usvědčil,“ uvedla soudkyně Jaroslava Lišková. Podle ní neexistuje ani řetězec nepřímých důkazů, a proto Spyru zprostila obžaloby. Navíc se prvoinstančnímu soudu nepodařilo předvolat dva svědky z Německa, jak požadoval v doplnění dokazování vrchní soud. Podle předsedkyně senátu Liškové jde o neproveditelný důkaz.

Podle spisu Spyra jako společník firmy International Consulting předal v roce 2002 německému notáři Michaelu Schwademu celkem tři šeky s padělanou garancí KB. Dvěma z těchto šeků dokládali Spyra s německým obchodním partnerem Hartmutem Ruppem svou solventnost při uzavírání obchodu s nemovitostmi, ačkoliv věděli, že šeky nejsou kryté. Třetí šek sloužil jako záruka splacení kupní ceny za obchodní podíly firmy Astor. Schwade všechny tři šeky předložil postupně v září 2002 a v lednu 2003 německým bankám, KB ale odmítla jejich proplacení. Pokud by je proplatila, přišla by o téměř 240 milionů korun.

Spyra svou vinu v případu nekrytých šeků od počátku odmítá. „Já jsem se žádného trestného činu na území ČR nedopustil,“ hájil se dnes. Podle něj je padělal Rupp, zakladatel International Consulting. Lobbista připouští, že šeky zmíněné v obžalobě převzal od tehdejšího jednatele společnosti Oldřicha Vicherka. Předal je prý ale Ruppovi, který poté jednal s notářem Schwadem. Zdůraznil, že Rupp se Schwadem byli v Německu za podobné manipulace s šeky odsouzeni k peněžitému trestu.

Komerční banka
Zdroj: ČT24