Liberecká nemocnice čelí trestnímu oznámení kvůli termínu operace

Liberec – Otec, který nesehnal pro své dítě termín operace v liberecké krajské nemocnici, podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Nemocnice mu ho nedala kvůli protestní akci Děkujeme, odcházíme, protože jí chybí lékaři. Zdravotní zařízení slibuje, že zákrok provede, až dá dohromady operační týmy.

Jan Černý podal trestní oznámení i přesto, že kampaň Děkujeme, odcházíme podle svých slov chápe. Ani po několika žádostech ale nedostal v liberecké nemocnici pro svého 1,5ročního syna s nepravou kýlou termín operace. Tvrdí, že tak nemá zaručeno ošetření ani v březnu, ani v listopadu, a že zdravotní péče je ohrožena.

Nemocnice pochybení odmítá, podle lékařského ředitele nemocnice Martina Zítka postupovala standardně. Ředitel VZP Liberec Jiří Benedikt ubezpečil, že operace proběhne. Radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) říká, že řešení této situace není v kompetenci kraje.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Libereckém kraji nyní evidují v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme 102 výpovědí a připravují krizové plány. Lékařský odborový klub připouští, že stížností může přibývat. Pacienty odkazuje na pojišťovny. Podle kraje i nemocnice je trestní oznámení politicky motivované a má zviditelnit Jana Černého a TOP 09, které v Jablonci předsedá. On to odmítá.

Lékaři liberecké nemocnice své výpovědi postupně stahují. Z 51 jich nyní zbývá 40, přesto vedení nemocnice není schopno garantovat termíny neakutních operací po 1. březnu. Akutní stavy ale slibuje ošetřit vždy.