Anonymní Opencard by měla být už na konci června

Praha – Hlavní město by mělo cestujícím nabízet nový typ tramvajenky, kde by se nezpracovávaly osobní údaje. Chce to Úřad pro ochranu osobních údajů, podle kterého není možné, aby se cena Opencard a nového typu tramvajenky lišila jen kvůli osobních údajům. Úřad měl výhrady už dříve, teď lhůtu prodloužil do konce června.

Lidé mají možnost pořídit si Opencard bez odevzdání osobních údajů už nyní. Praha nabízí anonymní, přenosnou kartu, kterou může sdílet více lidí. Tato varianta tramvajenky je ale dražší. Podle mluvčího Opencard Martina Opatrného vyplývá vyšší cena anonymní karty z toho, že je přenosná a může ji používat například více lidí ve firmě. 

Igor Němec:

„Systém nadále nemůže fungovat způsobem obchodu, že vy mi dáte peníze a my vám za to zlevníme kartu.“

„Od června si budete moci pořídit klasickou Opencard v tom smyslu, že poskytnete všechny osobní údaje. Anebo si zvolíte kartu bez osobních údajů, tedy tramvajenku v elektronické podobě,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

Mluvčí ale upozornil na to, že pokud by město neevidovalo osobní údaje u tramvajenky, nemohlo by lidem vydávat duplikáty v případě ztráty Opencard, ani kompenzovat ztrátu předplaceného kuponu. Kvůli těmto nevýhodám podle něj lidé nebudou mít o takový produkt zájem a město na něj pouze vydá zbytečné finanční náklady.   

Opatrný připomněl, že ÚOOÚ původně projekt Opencard schválil a nyní k němu má nové požadavky. Praha prý osobní údaje uživatelů Opencard uchovává pouze kvůli výrobě a správě tramvajenky, nemůže je nijak využít ke komerčním účelům.