Policie chce varovat chodce před nehodami

Praha - Pražští policisté opět připravili na nadcházející dny a týdny několik dopravněbezpečnostních akcí. Zejména chodce chtějí na vybraných místech upozorňovat na riziko srážky s ostatními účastníky silničního provozu. Nezapomenou však ani na řidiče, u kterých budou kontrolovat dodržování zákazu pití alkoholu a požívání dalších návykových látek. Při tom budou dopravní policisté i pátrat po hledaných lidech a kradených vozech, informovala o tom mluvčí Andrea Zoulová.

Jedné z akcí se zúčastní i pracovníci Červeného kříže, ve středu od 14:00 do 16:00 budou poblíž křižovatky Kolbenovy a Kbelské ulice v Praze 9 řidičům a dalším zájemců ukazovat, jak se případným obětem nehod poskytuje první pomoc. Součástí instruktáže bude i bližší seznámení řidičů s obsahem a případným použitím nových lékárniček, doplnila Zoulová.

Se zvýšeným počtem dopravních policistů v ulicích a opakovanými dopravními akcemi musí Pražané i další účastníci silničního provozu počítat i v následujících dnech či týdnech.

Chodce a cyklisty policisté kontrolovali také minulý týden. Více než stovku z nich přitom přistihli při dopravních přestupcích, za které uložili pokuty v celkové výši 16 000 korun. Ve stejném týdnu se policisté zaměřili i na nákladní auta, u kterých prověřovali například technický stav a zabezpečení a upevnění nákladu. Zkontrolovali tak 9 600 aut, řešili na 2 500 přestupků a udělili blokové pokuty ve výši asi 1,3 milionu korun. Nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidla, řada řidičů také překročila povolenou rychlost a nepoužila bezpečnostní pásy.