Jakl: Vlítnout do Libye smrdí velikým problémem

Praha - Prezident Václav Klaus se vyslovil proti vojenskému zásahu v Libyi. Odmítl tak názor svého předchůdce ve funkci Václava Havla. Klausův pohled na věc hájí také Ladislav Jakl, ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky. „Máme se snažit té situaci porozumět a vědět o tom něco. Ale siláckost, s jakou někdo přistupuje k tomu, že ví, kdo jsou povstalci, z jakých skupin se skládají, co je jejich cíl, kdo jsou lidé na druhé straně, tendence do tohohle najednou vlítnout, to smrdí velikým problémem,“ myslí si Jakl, který byl hostem Interview ČT24.

Klaus bude ČR v pátek zastupovat na mimořádném summitu Evropské unie, který se situací v severoafrické zemi bude zabývat. „Doufám, že tam přinese tón varovného prstu před zbrklostí a unáhleností, protože si můžeme spočítat tři čtyři krize za posledních deset let. A výsledky světového společenství jsou dost sporné. A cena, kterou se platilo za některá z dobrodružství a operací, byla veliká a porovnávat je s výnosy, to není žádná sláva,“ říká Jakl.

Jiný názor má ale bývalý prezident republiky Václav Havel. Ten v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) uvedl, že zásah je nutný.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Libyjského vůdce Muammara Kaddáfího označil Havel za šíleného zločince. Západ by se měl poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kde se zásah proti Srbsku příliš dlouho odkládal.

S panem exprezidentem nesouhlasím

Havel zdůraznil, že pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí bude páchat další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný. „Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí,“ uvedl.

„Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentu, kdy chtěl bombardovat Bělehrad, a já s ním nesouhlasím ani v této věci,“ reagoval na Havlovy výroky Klaus.

Co má ale mezinárodní společenství dělat, není podle Ladislava Jakla snadné říci. „Možná se musí připravit na humanitární katastrofu. Možná se musí připravit na velikou vlnu uprchlíků, a to nejen z Libye. Protože Libye fungovala jako určitá hráz před migrací ze subsaharské Afriky,“ připomíná nicméně Jakl.