Dalík prý žádal o peníze kvůli pandurům, podle něj jde o nesmysl

Praha – Podle informací listu Právo měl bývalý zaměstnanec firmy Steyr při březnovém policejním výslechu vypovědět, že Marek Dalík, tehdejší blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka, v listopadu 2007 požadoval 18 miliónů eur (asi půl miliardy korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v projektu nákupu obrněných vozů Pandur. Sám Dalík označil celou věc za „úplný nesmysl“.

„Rozhodně jsem po nikom žádné peníze nepožadoval,“ řekl Dalík. Podle jeho slov se zúčastnil dvou neformálních schůzek s dodavateli pandurů, předem se s nimi neznal a setkání proběhlo na jejich žádost. Chtěli prý vědět, jak je v Česku projekt pandurů a firmy General Dynamics a Steyr vnímán. Dalík údajně řekl, že česká veřejnost vnímá projekt negativně, neboť se jí jeví jako předražený a podezřelý kvůli tomu, že byl schválen předchozí vládou Jiřího Paroubka v době, kdy už bylo po volbách, které skončily patem, napsal Právu patřící server Novinky.cz.

Rakušan Stephan S. podle serveru u výslechu uvedl, že Dalík měl říci při schůzce 8. listopadu 2007 v Praze, které se zúčastnili kromě něj ještě prezident společnosti GD - ELS (General Dynamics European Land Systems) John Ulrich, dva spolupracovníci firmy Steyr a náměstek ministra obrany Martin Barták, že pokud má Steyr zájem o pokračování v projektu nákupu pandurů, bylo by nutné zaplatit třikrát šest milionů eur. Náměstek Barták a prezident Ulrich u toho nebyli, protože v té době jednali podle výpovědi Stephana S. jinde. Schůzka se konala v době, kdy Topolánkova vláda hodnotila plnění smlouvy a zvažovala, že od ní odstoupí.

O úplatcích kolem této zakázky se v zákulisí mluvilo už od samého počátku vyjednávání, ale nikdy se nic konkrétního neprokázalo. Výpověď Stephana S., učiněná před rakouskou prokuraturou za aktivní účasti českých vyšetřovatelů a státních zástupců, je zřejmě první, kdy padlo nějaké jméno, a to Marek Dalík, napsal server. Stephan. S. vypověděl, že zástupci General Dynamics rozhodně odmítli vůbec o nějakém placení za pokračování v projektu uvažovat. Dokonce to ani nenahlásili příslušným americkým, rakouským nebo českým úřadům, napsal server.