VV: Reformy a boj s korupcí musí jít ruku v ruce

Praha – Věci veřejné stále trvají na nerozdělitelnosti reformních kroků a personálních změn v Nečasově kabinetu. Do června chtějí nejen schválit reformy, ale také definitivně vyřešit personálie, aby s koaličními partnery mohly na zbytek volebního období uzavřít dohodu o vzájemném neútočení. Ve Studiu 6 to řekla předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake s tím, že vládní projekt podporují i nadále. VV mají také personální požadavky - po odchodu Radka Johna z vlády budou chtít naplnit koaliční smlouvu, která jim garantuje 4 křesla ve vládě, bez Johna mají nyní o jedno méně. John už ve středu podepsal svou demisi a je připraven ji předat premiérov Petru Nečasovi při nejbližším setkání.

„Chceme, aby od června už nepokračovaly tahanice o personální věci, abychom aspoň na dva roky uzavřeli dohodu o neútočení, aby tato vláda pracovala a koaliční partneři se už mediálně neokopávali,“ uvedla Peake požadavky Věcí veřejných. Zároveň špičky strany vypracovaly seznam požadavků, které musí koalice akceptovat, chce-li i nadále pokračovat v současném složení.

Požadavek rekonstrukce vlády nicméně zůstává pro nejmenší koaliční stranu klíčovým požadavkem. „Personální věci pro nás jsou součástí této debaty (o programových plánech – pozn. red.), stejně tak jsme si ale slíbili, že o těchto věcech budeme nejdříve mluvit na uzavřených jednáních K9,“ konstatovala Peake.

Miroslav Kalousek

„Skandály obou našich koaličních partnerů padají na vládu celou. Neseme náklady za skandály koaličních partnerů v očích veřejnosti a nevidíme důvod, proč bychom měli nést i náklady personální, pokud k tomu skutečně žádný důvod není.“

Věci veřejné již dříve deklarovaly svůj zájem na tom, aby ve funkcích skončili ministr obrany Alexandr Vondra, ministr zemědělství Ivan Fuksa a šéf státní kasy Miroslav Kalousek. TOP 09 ovšem pochopitelně nesouhlasí. „Nebráníme se jakýmkoli racionálním krokům, je-li pro ně racionální důvod, a v případě TOP 09 skutečně žádný racionální důvod není. Oba koaliční partneři by si přáli, abychom taky měli nějaký problém, ale my ho nemáme tak viditelně, že si ho nikdo neumí ani vymyslet,“ podotknul Kalousek.

Bárta: Nemusíme být ve vládě vůbec

Ozvuky nedávné vládní krize včera oživil předseda VV Radek John, když ohlásil svou rezignaci na post vicepremiéra pro korupci. „Odchod z ministerstva vnitra pro nás byl velmi hořkým kompromisem. Tuto náhradní pozici pro boj s korupcí jsme chtěli přijmout jedině v případě, že bude skutečně plnohodnotná. Radek John usoudil, že nechce dále setrvávat v pozici, kde necítí podporu koaličních partnerů, a vyvodil z toho důsledky. Myslím, že to žádné velké překvapení není,“ dodala Peake.

Vít Bárta o důvěře vládě:

„Domníváme se, že příprava reforem a debata o boji s korupcí jsou témata, která můžeme řešit paralelně. Jedině když budou obě tato témata vyřešena, tak Věci veřejné zvednou ruku pro důvěru vlády. Boj s korupcí je naším hlavním tématem ve vládě a v tuto chvíli je jednoznačné, že k němu nemáme důstojný prostor. Pokud budou jasné a hmatatelné garance, nejenom v oblasti programové a zákonné, ale i personální, že tato vláda má důvěru občanů.“

„Včerejší krok pana místopředsedy Johna vidíme jako jakési vyústění interpersonálního sporu mezi pány Nečasem a Johnem,“ připojil pohled TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Víta Bárty přitom není účast Věcí veřejných ve vládním projektu nutná vůbec. „Já si dovedu představit, že ve vládě nebude jediný ministr Věcí veřejných, a přesto VV podpoří takovou vládu,“ uvedl včera někdejší ministr dopravy v Událostech, komentářích.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod