Hacker nahrál na stránky maturit písničku

Praha – Den před zahájením písemné části státních maturit napadli hackeři oficiální webovou stránku maturit a nahráli na ni písničku. Podle serveru iDnes.cz stránky nešly celý den. Na webu si mohou studenti zkusit testy nanečisto a zjistit informace třeba o povolených pomůckách nebo čas, kdy přesně budou zkoušky skládat. Šéf společnosti CERMAT, která webovou stránku spravuje, Pavel Zelený v neděli večer pro ČT řekl, že vše by mělo každou chvílí fungovat. Web se sice po 21:00 rozběhl, nicméně ještě v pondělí ráno web nefungoval.

Při otevření webových stránek se podle serveru Novinky.cz spustila amatérská nahrávka písničky. Hudební kousek počítačového piráta zpíval o útrapách maturanta: „Nová maturita všechny štve… Cermat už nám poslal tuny papíru, doufaj, že s tím udělaj do světa díru, unie už do toho narvala prachy, učit se musíme, máme zarachy.“

Útok může být dílem někoho ze zneuznaných maturantů, v písni se dále zpívá o tom, jak musejí křížkovat všichni stejně, protože to jinak počítač nevezme a stěžují si na to, že testy nejde stihnout. Zároveň v písničce žádají o pomoc.