Vám já věřím, pane doktore!

Praha – Obyvatelé ČR zahrnují lékaře a lékárníky vysokou důvěrou, potvrdil to i nejnovější průzkum společnosti Factum Invenio. Jak dnes řekl ředitel společnosti Jan Herzmann, devět z deseti dotázaných vyjádřilo přesvědčení, že lékař jim napíše nejvhodnější lék. Podle něj to není v rozporu s dalším zjištěním průzkumu, a to, že tři čtvrtiny lidí si myslí, že lékaři jsou při výběru léku ovlivňováni farmaceutickými firmami.

„Ukazuje se, že česká veřejnost cítí vliv farmaceutických firem, ale důvěřuje lékařům a lékárníkům natolik, že by pacientům ani pod vlivem těchto firem nedali něco, co by jim uškodilo,“ vysvětlil. V telefonickém průzkumu v druhé půli května odpovídalo 1001 občanů ve věku 18 až 75 let. Z nich alespoň jednou do roka jde k lékaři 87 procent, pětina každý měsíc. O tom, že jim lékař předepíše optimální lék, je přesvědčeno 89 procent lidí. Více než polovina má pocit, že jim lékař neřekl o vedlejších účincích léků, vždy se to dozví jen 43 procent lidí.

O důvodech předepsání daného léku řekne podle Herzmanna lékař 41 procentům pacientů, o ceně a doplatku předepsaného léku se dozví v ordinaci 42 procent pacientů. Sedm lidí z deseti si podle průzkumu myslí, že lékaři jsou finančně či jinak odměněni farmaceutickými firmami za předepisování jejich výrobku, z nich 30 procent rozhodně a 40 procent spíše ano.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Více než polovina populace, 53 procent, nakupuje v lékárně alespoň jednou do měsíce. Lékárníky vnímají lidé jako odborníky, vidí je tak 85 procent dotázaných. Za pouhé prodavače je má jen 12 procent lidí. Radám a doporučením lékárníků při výběru léků věří 89 procent lidí, a pokud jim lékárník navrhne levnější variantu léku, 72 procent to přijme. Takzvaná generická substituce tedy je obecně přijímána.

Ředitel Factum Invenio Jan Herzmann: „Ukazuje se, že česká veřejnost cítí vliv farmaceutických firem, ale důvěřuje lékařům a vlastně i lékárníkům natolik, že by lidem ani pod vlivem těchto firem nepředepsali něco, co by jim uškodilo.“

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček: „V současné době máme povinnost přímo pacientovi nabídnout lék, který je bez doplatku nebo má menší doplatek než ten předepsaný.“

Naproti tomu třetina obyvatel má obavy z takzvané generické preskripce, kdy by lékař podle reformních plánů ministra Leoše Hegera (TOP 09) psal na recept místo názvu léku jen účinnou látku a lékárník by v lékárně vybral konkrétní lék. Model je přijatelný pro 61 procent dotázaných, z nich 26 procent rozhodně souhlasí a 35 procent spíše souhlasí. Třetina lidí se ale obává, zda jim lékárník vybere správně lék. Více věří lékaři, který na rozdíl od lékárníka jejich zdravotní stav lépe zná. Od zavedení generické preskripce očekává 63 procent lidí, že jim klesnou výdaje na léky, 30 procent si myslí opak. Zároveň 63 procent dotázaných očekává, že tak klesne vliv farmaceutických firem na předepisující lékaře.