Další plagiát? Pod lupou exnáměstek policejního prezidia

Praha – Bývalý náměstek policejního prezidia pro kriminální službu Jan Chmelík čelí podezření z plagiátorství. Podle právníka Josefa Nejedlého se totiž v jednom z Chmelíkových článků objevují opsané pasáže z materiálu, jehož autorem je právě Nejedlý. Někdejší policejní náměstek ovšem nařčení odmítá s tím, že musí jít o technickou chybu. Na případ upozornily Parlamentní listy.

Právník Evropského soudu pro lidská práva Josef Nejedlý publikoval v červnu 2010 v Trestněprávní revue článek s názvem Proč je třeba odmítnout zavedení institutu agenta provokatéra do českého právního řádu. Vlastní pasáže pak s překvapením nalezl i v letošním materiálu Jana Chmelíka Znovuvzkříšení agenta provokatéra, který otiskla Karlovarská právní revue. Zdroj přitom Chmelíkův text neuváděl.

Plagiát našel autor původní práce na internetu

„O publikaci pana Chmelíka jsem se dozvěděl úplně náhodně díky internetu. V zásadě ten samý text je součástí knižní publikace, jejímž autorem je Chmelík s dalším spoluautorem,“ uvedl Novotný pro Českou televizi s tm, že podal oficiální stížnost na ministerstvo školství, akreditační komisi i rektorát karlovarské vysoké školy.

V Karlových Varech Chmelík působí jako vedoucí oddělení Katedry trestního práva, kriminalistiky a forenzních disciplín zdejší vysoké školy. „Vím o tom a budu se tím zabývat v pondělí,“ reagoval rektor školy Viktor Porada. „Docenta Chmelíka si velice vážím,“ dodal.

Počítač neuložil zdroj, argumentuje Chmelík

Chmelík obvinění z plagiátorství odmítá a argumentuje selháním techniky. "Bohužel technickou chybou (v počítači se neuložil odkaz) došlo k tomu, že do tisku šla verze bez tohoto odkazu (na Nejedlého práci – pozn.red.). Za to jsem se panu Nejedlému již omluvil," uvedl v písemném prohlášení Chmelík.

Případem se začne zabývat i akreditační komise. „Posíláme dopis na danou vysokou školu, aby využila svých kontrolních mechanismů a seznámila nás s výsledky,“ informovala její předsedkyně Vladimíra Dvořáková.

Vedle toho Nejedlý připravuje rovněž trestní oznámení a chce zabránit také dalšímu šíření údajného plagiátu. Chmelíkova práce totiž leží už i na pultech knihkupectví s právní literaturou.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)