Moderní veteráni dostanou sanatorium dlouhodobé péče

Praha – Novodobí čeští veteráni se brzy dočkají vlastního sanatoria. Bez pomoci státu se jedno buduje ve Svémyslicích u Prahy a fungovat by mělo od října příštího roku. Komplexní péči nabídne především válečným vysloužilcům s trvalými následky po zraněních. Centrum by mělo fungovat na mezinárodní úrovni, plánuje proto úzkou spolupráci s ostatními středisky podobného typu.

Projekt Regi Base I. bude stát více než 100 milionů korun, na dalších 15 milionů vyjde roční provoz rehabilitačního centra. Veškeré peníze přitom stejnojmenný nadační fond sehnal ze soukromých zdrojů. „Zatím to vzniklo bez finančního přispění státu. Nechceme ho ale nahrazovat, spíš chceme přispívat,“ poznamenala ředitelka nadace Regi Base I. Darja Pinkavová.

Svémyslické sanatorium bude mít celkem 16 lůžek. Pro účely rehabilitace bude k dispozici bazén a speciální přístroje. Jedním z nich je i lokomat, kybernetická zařízení pomáhající pacientům s amputovanými končetinami. „Chtěli bychom se dostat mezi špičku, která je teď na světě,“ věří si Hynek Čech, který je jedním ze spoluzakladatelů budoucího centra. Denně ho bude moct využívat až 35 lidí.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Autory projektu Regi Base I. ke stavbě sanatoria pro veterány inspiroval příběh Jiřího Schamse alias Regiho. Tohoto vojáka spolu s dalšími 2 lidmi v roce 2008 vážně zranil sebevražedný atentátník v afghánském Helmandu. Střepina mu zasáhla míchu. Od té doby je na vozíku a ztratil krátkodobou paměť. Bez cizí pomoci se neobejde. Nyní by se rád znovu naučil chodit. 

V rámci projektu Regi Base I. nevznikne pouze centrum komplexní péče. Novodobí váleční veteráni tu pro snadnější začlenění do civilního života budou moct využít služeb personální agentury a své zázemí zde také najde internetové rádio.

Od roku 1990 bylo na zahraničních misích zraněno 212 českých vojáků, 60 z nich s vážnými následky. Kvůli nebezpečným misím, jako je Afghánistán nebo Irák, ale může veteránů s trvalými následy ještě přibývat.