Hradec Králové opět hostí leteckou přehlídku CIAF

Hradec Králové – Řada zájemců o letadla zamíří během víkendu na leteckou přehlídku Czech International Air Fest (CIAF). Akce se na hradeckém letišti koná již osmnáct let. Zúčastní se jí i vrtulníky a letouny Z-142 a Ev-97 z pardubického Centra leteckého výcviku a letadla Jas-39 Gripen a L-159 Alka patřící k 21. základně taktického letectva Čáslav, která budou z pardubického letiště 3. a 4. září odlétat do Hradce Králové. Letové akce jsou pro oba dny plánovány od 11:00 do 18:00. Při cestě na letiště doporučují pořadatelé využít kyvadlové autobusové dopravy.

Osmnáctý ročník víkendové letecké show Czech Interanational Air Fest na letišti v Hradci Králové nabídne vystoupení hned tří akrobatických skupin na proudových letounech. Představí se jednotlivci i akrobatické skupiny a létat se bude jak na civilních, tak i na vojenských letounech. Očekává se návštěvnost 30 až 35 tisíc lidí denně.

Podle informací portálu Sedmička.cz se z leteckého parku české armády nad Hradcem objeví třeba proudové stroje JAS-39 Gripen a L-159 Alka, přepravní letouny CASA či vrtulníky Mi-24, Mi-171 nebo V3A Sokol. Vojenská letadla budou zastupovat i ruské stroje Mig-29 a americké F-16.

Aleš Cabicar, pořadatel CIAF: 

„Na CIAFu se nám letos představí zástupci 14 zemí. Třešinkou na dortu budou vystoupení akrobatických skupin, především s letouny L-39, nebo našich gripenů, představí se i britské Tornádo.“

Letecká přehlídka
Zdroj: ČT24

Zúčastnit by se opět měla akrobatická skupina Flying Bulls nebo známý maďarský pilot Peter Bessenyei. Na českém proudovém stroji L-159 Alka se divákům v samostatném výstupu představí i pilot Ivo Kardoš z 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

V Hradci se potkají i dvě akrobatické skupiny z Francie a Lotyšska, jež létají na legendárních československých strojích L-39 Albatros. „Letouny byly považovány za bezpečné a spolehlivé. Albatros výborně připravoval na nadzvukové stroje. Pozdější letouny byly i vyzbrojeny. Dokázal navíc přistát i na travnatém povrchu. Byl svou škálou možností výjimečný,“ poznamenal bývalý pilot L-39 Albatros. Dolet Albatrosu je 1 159 kilometrů, až 1 750 s přídavnými nádržemi. Některé země bývalého SSSR dosud vyrábějí náhradní díly.

Děti se na akci dostanou zdarma

Diváci si budou moci užít pohled na letouny zhruba od jedenácti hodin dopoledne do pěti odpoledne. K dispozici divákům ale budou letadla na letištní ploše již od od 8. hodiny ranní. Cena vstupenky na CIAF vyjde jednotlivce na tři stovky. Rodiny, které přijdou s potomky, ale ušetří. Děti totiž za vstup na přehlídku neplatí.

Rozhovor s Alešem Cabicarem a Janem Andrlíkem (zdroj: ČT24)