Anonym údajně Kalouskovi vyhrožoval vraždou

Praha – Pražští kriminalisté pátrají po bloggerovi, který na internetových stránkách vyhrožoval ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) vraždou. Anonym údajně sháněl i zbraně na přípravu útoku a žádal ostatní diskutující na webech o kontakty na podsvětí. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to napsaly Parlamentní listy. Pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová sdělila, že v současné době nemá o případu informace.

Kalousek o této hrozbě podle Parlamentních listů údajně nic neví. Zkušenosti s vyhrožováním od neznámých lidí ale má. „Chodí mi spousta výhrůžných mailů. Denně mi někdo vyhrožuje. A na smsky mi chodí takové nepříjemné prognózy, že mě někdo zapíchne, vykuchá a zastřelí,“ upozornil ministr. Podle právníka Ilji Kubíčka může být pachatel, který vyhrožuje úřední osobě, odsouzen až na tři roky vězení.

Obdobné zkušenosti jako Kalousek má i pražský primátor Bohuslav Svoboda. Od loňského prosince čelil útokům anonyma, který zasílal jemu a jeho rodině vulgární a výhrůžné SMS zprávy. Podle médií mu prý někdo poslal i dopis s výbušninou, údajně trinitrotoluenem bez roznětky. Svoboda kvůli výhrůžkám dostal na určitou dobu i policejní ochranu. Kriminalistům se ale pachatele nepodařilo vypátrat a případ v srpnu odložili.