Rath: IZIP je klasický tunel, zodpovědnost jde za Šnajdrem

Praha – Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP je podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) klasický tunel, kde jde zodpovědnost především za poslancem a předsedou správní rady VZP Markem Šnajdrem (ODS). Celá kauza je podle Ratha navíc kryta vedením zdravotní pojišťovny, v jejímž čele stojí Pavel Horák. Hejtman tak mimo jiné reagoval na zjištění Reportérů ČT, že europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký předali na konci srpna svůj podíl v projektu neznámé švýcarské firmě. Rath zároveň připomněl, že o IZIP chtěla ČSSD před několika týdny hovořit na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

„Podle mého názoru jde o věc, která je kryta vedením zdravotní pojišťovny a nese za ni odpovědnost nejenom ředitel Horák, ale i předseda správní rady VZP Marek Šnajdr,“ řekl dnes na tiskové konferenci Rath s tím, že podle jeho informací Horák neudělá žádné zásadní rozhodnutí bez předchozího souhlasu Šnajdra.

David Rath: „Mohu se jen ptát, zda je v této kauze pan Šnajdr také na výplatní listině svých kolegů, pánů Cabrnocha a Ouzkého, a má z toho i osobní prospěch, nebo jim slouží jako svého druhu užitečný idiot. Jak znám pana Šnajdra, tak bych si nevsadil na to, že je pouze v pasivní roli užitečného idiota. On je velmi aktivní a jak známe, jeho afinita k penězům je velmi silná, takže se mu všeobecně v Poslanecké sněmovně říká numizmatik.“

Hejtman IZIP ostře kritizoval už jako ministr zdravotnictví. Už tehdy podle něj panovalo podezření, že přes projekt dochází k tunelování VZP. „Při auditech se ale ukázalo, že smlouva je samozřejmě udělaná velmi nevýhodně pro VZP, čili nešlo ji rychle ukončit,“ řekl dnes na tiskové konferenci. Celý proces ukončování smlouvy podle hejtmana nakonec skončil fiaskem. Přerušil ho právě Šnajdr (ODS), který se stal předsedou správní rady VZP a před tím byl náměstek ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).   

Šnajdr v rozhovoru pro Studio ČT24 reagoval na Ratha slovy, že podobné nehorázné výroky říká čtyřikrát týdně: „Celá naše veřejnost je na to zvyklá a já také. Nechci s ním soutěžit v míře křupanství, v tom on zcela nepochybně vede.“    

Vydáno pod