Zjištění ČT: Česku může v případě IZIPu hrozit arbitráž

Praha - Členové správní rady VZP už v pondělí rozhodnou, zda VZP koupí 46 procent akcií IZIpu, a získá tak ve společnosti majoritu, nebo raději celý projekt zastaví. Česká televize zatím dala kupní smlouvu k posouzení expertovi. Ten zjistil, že pokud by VZP měla většinu v IZIPu, nebude nadále moci projekt bez hrozby arbitráže jednoduše zastavit. Audit, podle něhož se bude správní rada rozhodovat, navíc varuje, že IZIP může být jen prázdná schránka, ze které odtékají desítky milionů do spřátelených firem. Podle mluvčího společnosti Marka Kuřiny je ale hospodaření IZIPu „naprosto v pořádku“ a autorská práva k patentu systému IZIP jsou jejím výhradním majetkem.

Pokud ovládneme IZIP, k ničemu se tím nezavazujeme a můžeme projekt internetových knížek kdykoli zrušit, tvrdil ještě nedávno šéf VZP Pavel Horák. Česká televize ale dala kupní smlouvu k podrobnému prostudování řediteli rozhodčího soudu Luďkovi Lissemu a ten to vidí opačně. „Myslím si, že se jednoznačně zavázal, protože v té smlouvě - memorandu o porozumění se jednoznačně deklaruje, že VZP bude chránit a rozvíjet svoje investice do projektu IZIP,“ prohlásil Lisse. 

Právě tato část smlouvy může přijít Česko hodně draho. „V případě zmaření investice IZIPu v kontraktu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou bychom se mohli dočkat i další mezinárodní arbitráže proti České republice,“ řekl Lisse. Do sporného projektu dává VZP 150 milionů ročně a hodnota možné arbitráže je tak odhadována na stovky milionů. K tomu se teď šéf VZP nechce vyjadřovat. „My otázky ohledně IZIPu nebudeme do pondělního zasedání správní rady komentovat,“ Jiří Rod, mluvčí VZP. 

Reportáž Petra Vaška a Anety Snopové (zdroj: ČT24)

Audit, který radní dostali na stůl, navíc teď varuje, že z IZIPu odtékají desítky milionů do spřátelených firem. Z analýzy, kterou se podařilo České televizi získat, vyplývá, že veřejné peníze z VZP tečou přes společnost IZIP do vzájemně propojených společností. Třeba 64 milionů za služby, které neumí nikdo doložit, odešly firmě MD Acces. Dalších víc než 21 milionů směřovalo do firmy Uniqsol. V orgánech obou firem přitom sedí stejní lidé, jako v IZIPu. 

Samotná firma IZIP tvrdí, že všechny peníze využívá ve prospěch pacientů. „Hospodaření společnosti IZIP i její dodavatelská struktura včetně autorských práv k systému IZIP jsou v naprostém pořádku,“ podotkl PR manažer společnosti IZIP Marek Kuřina. Část členů správní a dozorčí rady VZP ale zjištění České televize i auditorů jen utvrdila v tom, že by VZP většinu v IZIPu kupovat neměla. „Dostáváme se do situace, kdy se ptáme, jestli má cenu ten projekt dále udržovat,“ prohlásil člen správní rady VZP Michal Sojka. 

Pro to, zda bude VZP v projektu IZIP dál pokračovat, budou klíčové hlasy zástupců vlády ve správní radě. Ti se ale prý rozhodnou až při pondělním jednání.