Stromek na střeše auta může zabít, varují odborníci

Praha - V neřízenou střelu se může změnit špatně upoutaný vánoční stromek na střeše auta. V případě nehody může způsobit vážná zranění nebo i smrt. Ukázaly to testy německého autoklubu ADAC. Upevnění gumovými popruhy, takzvanými gumicuky, nepomůže. Při nárazu i prudkém brzdění tah neunesou a prasknou.

Němečtí technici nasimulovali náraz auta se stromkem přivázaným gumicuky. Nasnímali ho vysokofrekvenční kamerou a výsledky udivily i je. Při nárazu nastává přetížení a v padesátikilometrové rychlosti stoupne váha zhruba 25x. Tedy pokud má stromek 20 kilo, při nárazu bude mít půl tuny.

Problémem je gumový popruh zvaný gumicuk nebo pavouk, který větší zatížení nevydrží. Pro upevnění stromku na střechu vozu jsou mnohem vhodnější pevné textilní pásy. Gumové popruhy jsou ale mezi lidmi stále velmi oblíbené. To potvrzují i prodejci vánočních stromečků. „Zákazníci je často vozí na střeše, většinou je uvazují gumovými lany,“ říká jedna z prodavaček Ivana Kalinová.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)


Strom by měl být k vozu přivázán kmenem po směru jízdy. Upevnění je důležité hlavně u kmene, ale nemělo by se zapomínat ani na smyčku u špičky a dobře utáhnout. Právě tady policisté objevují nejčastější chyby. „Zejména se jedná o nedostatečné utažení, zamezení pohybu, případně chybějící řádné označení, pokud stromek přesahuje obrys vozidla,“ vyjmenoval Tomáš Lerch z policejního prezidia. „V případě, že dojde k pádu stromečku, bude se posuzovat, jestli byl správně upevněn, jestli gumicuk nebyl popraskaný nebo jinak nevyhovující,“ dodal. Důkladně upevnit stromek by ale řidiči měli i v případě, pokud ho vezou uvnitř auta.

Vydáno pod