Schwarzenberg: Národním zájmem je zůstat v hlavním proudu EU

Praha – Za národní zájem České republiky označil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zvažovanou půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). V Interview ČT24 uvedl, že by byla chyba vyčlenit se z hlavního proudu Evropské unie a hlasy, které tvrdí, že se nás problémy eurozóny netýkají, označil za bláhové – zejména kvůli české hospodářské provázanosti s Německem.

„Zásadní národní zájem České republiky už kvůli našemu hospodářství a také z bezpečnostních a jiných důvodů je, abychom se nevyčlenili z hlavního proudu Evropské unie,“ uvedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Právě odmítnutí půjčky MMF by tomu podle něj však mohlo přispět. Po Česku je požadováno 3,5 miliardy eur (89 miliard korun), což představuje deset procent devizových rezerv ČNB.

„Vykřikovat, že my s tím (s pomocí eurozóně prostřednictvím MMF) nemáme co dělat, je podle mě poněkud bláhové,“ zdůraznil ministr zahraničí. „Nesmíme zapomenout, že jsme členy Evropské unie a že pětaosmdesát procent našeho exportu jde do Evropské unie, více než 30 procent jde pouze do Německa, tudíž je málo smyslné se poté, co jsme sami v posledních letech přijali zhruba 180 miliard, najednou říkat: 'Ale my nic nedáme.'“

Vláda by měla rozhodnout do konce roku, soudí Schwarzenberg

Podle středečního vyjádření předsedy koaličních Věcí veřejných Radka Johna je však Česko mimo hlavní proud unie už dávno; pevné jádro se totiž podle něj koncentruje kolem zemí eurozóny, zejména Německa a Francie.

Česká republika zatím své rozhodnutí o půjčce MMF odložila s tím, že si hodlá vyžádat další analýzy, a to i od samotného fondu. „Koneckonců my tolik nepospícháme, termínem jsou zavázány jenom členové eurozóny,“ uvedl Schwarzenberg, jehož TOP 09 půjčku na rozdíl od ODS a VV spíše podporuje. „Jsem osobně přesvědčen o tom, že musíme dodržet evropskou solidaritu, ale jiní to vidí jináč.“ Vláda by podle něj měla rozhodnout do konce roku.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)