Konec vánočního shonu? Zkuste si Vánoce objednat

Brno – Možná právě i u vás v těchto chvílích vrcholí předvánoční přípravy a všechen stres, který k nim patří. Redaktor ČT Petr Kotrla na vlastní domácnosti vyzkoušel, jaké to je, když se štědrovečerní přípravy přenechají jiným.

Obyčejný týden v životě obyčejného redaktora. Spousta práce, ještě víc stresu a minimum volného času. A teď navíc Vánoce za rohem – pečení cukroví, zdobení dekoracemi nebo pečlivý úklid jsou poslední věci, na které myslí. První krok ke štědrovečerní pohodě – čistotu a pořádek – musí proto nastolit profesionálové.

„Před Vánocemi je to vždy takové plnější, lidi si objednávají, někteří hodně dopředu, jiní na poslední chvíli, ale je to určitě znát. Setkávám se s domácnostmi, kde je krásně uklizeno, a kde je to pravý opak. I když tam každý týden chodím, tak je tam pořád hodně práce,“ říká majitelka firmy Spolehlivý úklid Gabriela Klepárníková.

  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24
  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24

Jedno dopoledne a byt se skví čistotou. Teď by ho měla provonět vůně vánočního cukroví. Jenže mísení, kynutí, vykrajování a pečení musí ustoupit rešeršování, natáčení, psaní a stříhání. Nehledě na fakt, že redaktor by sám upekl maximálně mraženou pizzu. Následuje proto opět volání o pomoc. „Zájem je čím dál větší, protože babičky nemají čas, maminky podnikají a taky nemají čas, a proto si myslím, že naše služba je čím dál žádanější,“ odpovídá majitelka Cukrárny Pusinka Jarmila Křížová. Stačil jeden telefonát a krabice pestrobarevných sladkých chutí jsou připraveny k odběru.

Další položka na seznamu – nákup a ozdobení vánočního stromečku. Pro další ulehčení od břemene štědrovečerních příprav proto míří do Agra v brněnských Tuřanech, kde vše vyřeší za vás. Stačí si jen vybrat. „Nabízíme běžné aranžmá, které tady máme, nebo je uděláme na objednávku. To se vyptám zákazníka na to, do jaké barvy má laděný byt, jak má dekorace vypadat, jestli má být větší, menší, do světlého nebo tmavého interiéru, a podle toho poté vytvoříme,“ popisuje přístup firmy Agro Brno-Tuřany Petra Holdová.

  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3125/312418.jpg
  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3125/312415.jpg
  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3125/312416.jpg
  • Vánoce na objednávku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3125/312413.jpg

Zaneprázdněný redaktor má vše potřebné, zbývá vyřešit tradiční štědrovečerní pokrm. Jenže tento úděl hodný maminek a babiček zocelených roky praxe je přirozeně nad jeho síly. Žádný problém – sváteční menu si můžete objednat.  „Nabízíme buď klasiku, rybí polévku nebo vývar a kapra smaženého, nebo řízek kuřecí nebo z vepřové panenky, a potom bramborový salát nebo vařené brambory,“ završuje přípravy Ivana Kapounová z Penzionu Gallus ve Vranově u Brna. A tak může redaktor završit své Vánoce na objednávku bez stresu a námahy. 

Zúčtování

Předvánoční úklid vyšel na necelé čtyři stovky, dvě krabice cukroví na osm set. Speciálně připravené a nazdobené dekorace včetně metr a půl velkého stromku přišly dohromady na 1 675 a štědrovečerní večeře na 240 korun. Podtrženo, sečteno něco málo přes 3 000 korun. Tak co, nestojí za to koupit si trochu víc vánoční pohody?