Krajský místopředseda ČSSD Petržílek končí - prý kvůli zdraví

Pardubice – Místopředseda ČSSD v Pardubickém kraji Miroslav Petržílek, který byl nařčen z korupce, dnes odstoupil z funkce. Petržílek tento krok odůvodnil zdravotními problémy. Pozastavení členství ve straně odmítl, řekl předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miroslav Váňa.

„K tomu není ochoten, vnitřně se necítí vinen,“ uvedl Váňa. Podle stanov strany může Petržílkovi pozastavit členství krajský výbor v případě, že ho policie obviní z trestného činu. TV Prima ve středu uvedla, že si Petržílek řekl stavebnímu konsorciu Enteria o úplatek v řádu milionů, v jednom případě dokonce desítek milionů korun.

Peníze prý chtěl za to, že zařídí, aby vrcholní představitelé Pardubického kraje potvrdili a nechali proplatit faktury za navýšení víceprací na několika stavbách, které firma pro kraj provádí nebo by měla provádět. Mělo jít například o stavbu nového terminálu na pardubickém letišti. Dalším, kdo údajně požadoval úplatky, byl ředitel krajské Správy a údržby silnic (SÚS) Miroslav Němec.

Generální ředitel holdingu Enteria Libor Joska na Petržílka podal ve středu trestní oznámení. Petržílek obvinění popírá stejně jako Němec. Televize rovněž uvedla, že si podnikatelé opatřili zvukové i obrazové záznamy ze schůzek. Po dohodě s policií však nechtějí nic potvrzovat.

Pardubický kraj spojitost s korupční kauzou odmítá. Hejtman Radko Martínek (ČSSD) uvedl, že jej Joska již dříve o údajném vydírání a požadovaných úplatcích informoval. „Odmítl jsem tuto záležitost na místě sledovat, protože to nepatří ke mně, ale k policii, a pana Josku jsem vyzval, aby tyto materiály neprodleně předal policii,“ uvedl hejtman.