Víkend ve znamení zimy: ČHMÚ vydal výstrahu před náledím

Praha – Dnes v noci dorazí do celého Česka zimní počasí, desetistupňové teploty vystřídá sněžení a také námraza. Kvůli ní vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, která platí od dnešní noci až do sobotního dopoledne. Ve vyšších polohách navíc hrozí sněhové jazyky a na horách závěje.

„Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude zejména v nočních a ranních hodinách tvořit náledí. V noci ze čtvrtka na pátek očekáváme tvorbu náledí především v polohách nad 400 metrů, v noci z pátku na sobotu je možnost tvorby náledí i v nejnižších polohách,“ varovali meteorologové. Výstraha platí pro celou republiku, jen v Praze a Jihomoravském kraji se projeví náledí a ledovka až v pátek večer.   

Od pátku navíc Česko zasáhnou sněhové přeháňky a silný vítr, který bude v nárazech na horách dosahovat rychlosti až 90 km/hod. „Při sněžení a silném větru se budou v polohách nad 600 metrů tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ upozornil ČHMÚ. Řidičům se proto doporučuje opatrná jízda, do hor by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik a sněhových řetězů. 

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Zítra se budou přes den teploty pohybovat mezi nulou a čtyřmi stupni a bude proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami. Podobné počasí by mělo být i v sobotu, jen teplota ještě o stupeň klesne. V neděli by pak mělo být polojasno až oblačno, v noci může rtuť teploměru ojediněle klesnout až na minus 10 stupňů, přes den by pak mělo být -3 až 1° C.