Lokalit, kde hrozí sociální nepokoje, jsou v ČR desítky

Praha - Ve 35 regionech Česka hrozí riziko sociálních nepokojů. Upozorňuje na to analýza odboru prevence kriminality ministerstva vnitra, která zkoumala poměry na 77 místech. Mapy zločinnosti, zpracované s ohledem na nezaměstnanost, pobírání sociálních dávek a trestnou činnost ukazují, že na severu Čech a Moravy se situace přes deset let pouze zhoršuje. Podle odborníků na prevenci kriminality by stát měl vypracovat strategii, jak problémy ve vyloučených lokalitách zmírnit.

V Mostě, Lounech, Ústí nad Labem, ale i Jeseníkách a Karviné bývá kolem tisícovky nezaměstnaných, téměř stejný počet lidí žije z dávek a s tím roste i kriminalita. „Jsou dokonce lokality, kde žijí lidé v tak strašných podmínkách…, z těchto lokalit nemůže vzejít nic dobrého,“ říká ředitelka odboru prevence kriminality MV Jitka Gjuričová. Její slova potvrzuje mimo jiné i skutečnost, že čím dál více vyjíždějí zloději do oblastí mimo své bydliště.

Mapy lokalit s vysokou kriminalitou vytváří odbor už 16 let. Podle jejich tvůrců se situace v rizikových oblastech, především na severu Čech a Moravy, příliš nemění. „Měla by se efektivně plánovat prevence kriminality… Za druhé ji musí provázet účinné represe,“ říká Ferdinand Raditsch z odboru. A přestože policie disponuje svými mapami kriminality, jasně říct, kam a kdy pošle posily, nedokáže. Podle policejního mluvčího Jana Melšy se v současnosti tvoří systemizace policie a bude záležet na konkrétních oblastech a konkrétních problémech.

Po policejních posilách hlasitě volá třeba Karviná, kde kriminalita stoupla proti loňsku o 35 procent, což je nejvyšší nárůst ze všech regionů. Zatím tady posílili městské strážníky a ti už problémové lokality kontrolují. Ovšem stále to nestačí. „Chceme, aby stát začal řešit otázku nezaměstnanosti… V posledních 20 letech stát do Karviné příliš prostředků nedal,“ říká primátor Tomáš Hanzel. Podle ministerstva práce a sociálních věcí mají ale města dostatek možností, jak situaci s nezaměstnaností řešit, jednou z nich je třeba možnost vytvářet si vlastní pracovní místa.

Reportáž Kamily Štichové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)