Zeman bude kandidovat na prezidenta - SPOZ mu sežene podpisy

Praha – Předseda Strany práv občanů - zemanovci Vratislav Mynář na brífinku oznámil, že se bude čestný předseda strany Miloš Zeman ucházet v přímé volbě o funkci prezidenta České republiky. Strana mu prý opatří potřebných 50 tisíc podpisů oprávněných voličů. Už dříve svou kandidaturu oznámil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer.

Zeman, který je nyní na drobné operaci, svou kandidaturu už dříve podmínil podporou voličů. V dopise, který poslal z nemocnice, napsal, že souhlasí s tím, aby SPOZ zahájila petiční akci na podporu jeho prezidentské kandidatury. „Zavazuji se, že v případě, kdy petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu,“ citoval Mynář z dopisu. 

SPOZ prý nebude dělat z petice závody - Mynář vyzval rovněž ke střídmosti volební kampaně. Nechystá pro ni ani Zemanův oblíbený volební autobus - Zemák. Kandidáti by měli soupeřit v televizních debatách, aby mohli voliči srovnávat, uvedl předseda. Zemana považuje za „normálního a férového chlapa“ a nezná prý člověka, který by se funkce hlavy státu zhostil lépe.

Parlament rozhodl, že příště budou volit hlavu státu přímo občané. Kandidáta bude moci navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo musí pro svou kandidaturu získat nejméně 50 tisíc podpisů voličů. Zákon, který bude prezidentskou volbu upravovat, ale Parlament dosud nepřijal. 

ODS ani ČSSD zatím kandidáta nemají

Postupně se také začínají rýsovat jednotliví kandidáti, kteří se budou o post hlavy státu ucházet. TOP 09 vyšle do souboje svého předsedu Karla Schwarzenberga. Za ODS chce kandidovat místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, pro jeho kandidaturu se už několikrát vyslovit premiér Petr Nečas. Konkurovat by mu mohla předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která se chce definitivně rozhodnout na jaře. 

Nejsilnější opoziční strana ČSSD bude o svém prezidentském kandidátovi nebo o tom, zda podpoří kandidáta nezávislého, teprve rozhodovat. V kuloárech Lidového domu se hovoří o ekonomovi Janu Švejnarovi, bývalém evropském komisaři a předsedovi strany Vladimíru Špidlovi i o bývalém předsedovi úřednické vlády Janu Fischerovi. Stranické špičky mají o této věci rozhodovat 17. února na tajném místě mimo Prahu.  

Komunisté budou kandidáta vybírat podle svého předsedy Vojtěcha Filipa na květnovém sjezdu v Liberci. Uvažují o prvním československém kosmonautovi a europoslanci Vladimíru Remkovi a o ministru obrany polistopadové vlády, generálovi Miroslavu Vackovi. Lidovci by chtěli na Hradě svou europoslankyni Zuzanu Roithovou.  

Věci veřejné vyberou kandidáta do přímé volby ve vnitrostranickém internetovém hlasování. Nominací by mělo být několik, předseda strany Radek John očekává dvě až čtyři. Do měsíce by pak mělo začít referendum, ve kerém budou členové strany a tzv. véčkaři volit svého favorita.

Nezávislou kandidaturu na prezidentský úřad ohlásil nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer, který už sestavuje volební tým. Bývalý premiér již dříve uvedl, že se pokusí sehnat 50 tisíc podpisů, vyjednávat ale bude i s některou z politických stran. Stejný postup prý zvolí i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, která v minulé prezidentské volbě kandidovala za KSČM. Naopak Tomio Okamura, o kterém se v médiích také spekulovalo, svou kandidaturu nepovažuje za aktuální – nejdřív by si prý chtěl ověřit voličskou podporu v letošních senátních volbách.