Lidé v Grygárkově kanceláři měli odstraňovat odposlech

Praha - Dva lidé zachycení v noci 17. února kamerou při vstupu do kanceláře náměstka vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka byli policisté, kteří měli za úkol odstranit z místnosti odposlech, uvedl server Aktuálně.cz. Zařízení tam podle serveru nechal namontovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvůli podezření z vynášení informací. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula kvůli vstupu cizích osob do Grygárkovy kanceláře podal trestní oznámení.

Kauza vyšla najevo v pátek, když Rampula ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer. Zdůraznil, že pochází ze dne, kdy soud rozhodl o jeho návratu do funkce, z níž ho v říjnu odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Rampula naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Uvedl také, že na záznamu poznal svého předchůdce ve funkci Stanislava Mečla, který cizí lidi v Grygárkově kanceláři na půl hodiny zamkl.

Rampula incident označil za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jeho vystoupení ostře odsoudil. Podle něho se Rampula projevil jako „naprostý neprofesionál“ a zveřejnil informace o bezpečnostní akci, aniž vyčkal na závěry šetření nebo vysvětlení.

Vlastimil Rampula: „Má nedůvěra byla taková, že jsem nevěděl, jakým způsobem na toto oznámení bude reagováno. Hlavním záměrem, proč jsem se odhodlal zveřejnit záznam, byl ten samotný fakt, že jsem nevěděl, co se tam událo, zda náhodou z kanceláře pana Grygárka nebyly odnášeny nějaké dokumenty. … To, co jsme viděli na kamerách, rozhodně není možno označit za úkon v trestním řízení.“ Rampula to uvedl v Interview ČT24.

Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci: „Po tom, co se stalo minulý týden, si nedovedu představit, že by pan Rampula ve funkci mohl zůstat. … Pakliže je pravda to, že se jednalo o akci bezpečnostních složek, jak tvrdí nejvyšší státní zastupitelství, tak pan doktor Rampula porušil v podstatě všechno, co porušit mohl. Mimo jiné porušil zákon o utajovaných skutečnostech a měla by mu být odebrána bezpečností prověrka, bez které nemůže funkci vykonávat.“ Vývoj na vrchním státním zastupitelství ukazuje, nakolik je do systému prorostlá justiční mafie, uvedl Randák, který byl hostem Hyde parku ČT24.

Vlastimil Rampula pouští novinářům videonahrávku
Zdroj: ČT24

ÚOOZ vyšetřuje lidi kolem Grygárka

Podle Aktuálně.cz je současná pře mezi Rampulou na jedné straně a Zemanem, jeho náměstkem Mečlem a ministrem Pospíšilem na straně druhé ve skutečnosti zápasem o to, zda Grygárek zůstane ve své funkci. Server upozornil, že bývalý komunistický prokurátor v posledních letech dohlížel na většinu nejdůležitějších kauz z oblasti korupce a ekonomického zločinu. Jeho lidé na práci policistů dohlíželi, nebo měli z titulu své funkce přístup k informacím o vyšetřování. ÚOOZ nyní vyšetřuje náměstkovy kontakty, oficiálně kvůli údajnému podezření z vynášení informací.

Spis je na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. To před několika týdny oznámilo, že policisté pachatele úniku informací ani přes několikaměsíční vyšetřování nevypátrali. Teď ale jeho zástupci připouštějí, že je případ stále „živý“. „Nyní je v takové fázi, že je možné ho kdykoliv otevřít,“ řekl serveru ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda. Odposlech Grygárkovy kanceláře se tak podle neoficiálních informací stal jednou z posledních cest, jak získat možný důkaz. „Nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit,“ dodal Šereda.

Rampulova skupina je přesvědčena, že samotný odposlech i jeho montáž a demontáž byly protizákonné, protože je nepovolil soud a nešlo o schválenou policejní operaci. Naopak Zeman a Mečl opakovaně zdůraznili, že to, co se stalo v Grygárkově kanceláři, bylo v souladu se zákonem. Oba uvedli, že šlo o utajenou akci a vyzrazením dalších detailů by ohrozili vyšetřování případu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)