Krádeže aut jsou stále důmyslnější

Praha – Technická úroveň zlodějů aut se soustavně zvyšuje, a české soudy proto v posledních měsících stále častěji řeší případy, kdy se zloděj do vozu nedostal pomocí paklíče, ale za využití elektronických součástek a počítače. Nemusí se přitom zajímat o vlastní vůz, ale pouze o jeho dílech – nejčastěji se jedná o navigaci nebo airbag.

Riziko, že majitel auta, který zaparkuje v Praze, přijde o navigaci nebo airbag, je poměrně vysoké. Jedná se o nejkradenější náhradní díly a například airbagů zmizí v metropoli 1500 ročně. Kradené zboží pak mnohokrát končí v servisech. „Jediná obrana je tyto díly nevykupovat, nekupovat zboží, které nemá záruční list, nebo není známá jeho identita,“ uvedl vedoucí 8. oddělení kriminální policie Prahy I. Pavel Just.

Zloději ke krádežím stále častěji využívají mobilní technologie, které se dají běžně sehnat na internetu. Notebook se speciálním programem dokáže po připojení k řídící jednotce odblokovat imobilizér a kompletně auto přeprogramovat během pěti minut. Případy, kdy se zloději dostávají násilím běžně dostupným nářadím, jsou ale stále nejčastější. „Většina lidí používá kladívka z autobusů, kdy násilnou formou rozklepne boční okénko,“ dodává Just.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)