Woodcraft je cesta na celý život

Praha - Tábořit po vzoru přírodních národů je prý umění a Liga lesní moudrosti toto umění ovládá. Nejde o to, hrát si na indiány, jde o výchovu, vzdělávání a dlouhodobou práci na lidském charakteru. To jsou myšlenky woodcraftu, které v pořadu Před půlnocí prezentovala náčelnice Ligy lesní moudrosti Kamila Lunerová. Woodcraft je životní cesta, během života se vyvíjí a nabírá nových forem. Nejde tak jen o mládež, ale i o starší generace. A to je právě to, čím se liší od skautů, kteří se specializují především na mládež.

V Lize lesní moudrosti jsou tak zastoupené úplně všechny generace, od batolat až po úctyhodné kmety. Není výjimkou i tzv. „rodinný woodcraft“ – aktivity pro rodiny s dětmi včetně programu i pro ty nejmenší děti. Na druhé straně nečinní nezůstávají ani ti nejstarší.

Woodcraft je nesmírně pestrý. Důležitý je pobyt v přírodě, znalost přírody (a nejen jí), vlastnoruční vyrábění všeho, co je potřebné pro život v přírodě, malebnost, život v kolektivu… Tyto věci se prolínají všemi kmeny úměrně věku členů. A k tomu „woodcrafterský zákon“ – jakýsi mravní kodex, který by měl vést člověka k tomu, aby byl čestný, spolehlivý, duševně silný, ochotný pomáhat.

Jednotlivé kmeny táboří v týpí. Každý je trošku jiný, některé více tíhnou k turistice, výletům do hor, jiné inklinují zase k vodnímu dobrodružství a některé jsou ryze indiánské. V současné době má Liga 35 kmenů, v nichž je něco přes tisícovku členů.

E.T. Seton - indiánské týpí
Zdroj: ČT24/www.horolezeckaabeceda.cz


A kde se vlastně woodcraft vzal?

„Protože jsem poznal trýzeň žízně, vyhloubil jsem studnu, kde by i jiní mohli pít.“ Tak začíná kniha Dva divoši - nejslavnější dílo Ernsta Thompsona Setona, zakladatele woodcrafterského hnutí. Sám kdysi napsal, že woodcraft (lesní moudrost) je pro každého od 4 do 94 let a Liga lesní moudrosti se toho drží i dnes. Táboření a život v přírodě je hlavním pilířem její činnosti. Věří totiž, že to má magický účinek na lidskou duši. Spí v týpí, táboří po vzoru přírodních národů, k rozdělání ohně nepotřebují zápalky…

E. T. Seton

„Jsme obklopeni moudrostí, člověk není jejím pramenem, nýbrž pouhou nádrží a může vydat jen to, co nasbíral.“

„Ochraňuj všechny tvory pro radost, kterou ti dává jejich krása.“


První woodcrafterský „kmen“ založil Seton v roce 1902. Pobýval na své usedlosti Windyghoul v americkém Connecticutu a partička místních kluků mu vyváděla různé zlomyslné kousky. Když už kvůli nim musel poněkolikáté přemalovat vstupní bránu, rozhodl se, že je nepotrestá, ale pozve k sobě domů. Jeho vyprávění o přírodě a indiánech zaujalo chlapce natolik, že se rozhodli Setona na cestě „lesní moudrosti“ následovat. Téhož roku publikoval Seton o zálesáctví první články a plánoval napsat celou příručku. Na radu svého přítele Rudyarda Kiplinga, kterého inspiroval k sepsání Knihy džunglí, nakonec své rady vtělil do čtivého románu Dva divoši.

Před půlnocí


Kdo se může do Ligy přihlásit?

Členem se může stát v podstatě kdokoliv – dítě lze přihlásit do dětského kmene; dospělý, který vede skupinu dětí, může kmen založit; kmen si může založit skupina studentů nebo několik rodin s dětmi; pokud zájemce nemá kolem sebe skupinu, může založit „rod“, jednotlivec se může přihlásit jako „stráž“. Takže opravdu kdokoliv, komu je woodcraft sympatický a chce se seznámit a potkávat se stejně zaměřenými lidmi. (Kamila Lunerová, náčelnice Ligy lesní moudrosti)