Exministr Kocourek nesmí disponovat s majetkem

Praha – Někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek nesmí disponovat se svým majetkem, konkrétně jde o dům, byt a garáž. Podle serveru Týden.cz soud vyhověl návrhu jeho exmanželky, která se s ním soudí o peníze. Bývalá Kocourkova manželka Olga už dříve uvedla, že exministr nereaguje na návrh mimosoudní dohody. Po svém bývalém manželovi požaduje polovinu ze 16 milionů, které Kocourek skryl před rozvodem.

„O návrhu žalobkyně na předběžné opatření jsme rozhodli na konci března,“ řekla deníku místopředsedkyně pro věci civilní Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. Podrobnosti sdělit odmítla. Advokát Kocourkové byl ale sdílnější: „Žalovaný je omezen v nakládání s veškerými nemovitostmi, jedná se o dům v Hostivici a byt s garáží v Praze 6.“ Hodnota zmíněného majetku je podle advokáta „dostatečná k zajištění případného nároku“.

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodoval o předběžném opatření už podruhé. Poprvé jej zamítl, Kocourková ale uspěla u odvolacího soudu. Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments a že už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. Peníze proto podle svých slov nechal převést na účet své matky, aby je „odklonil“ od problémů s rozvodem. O Kocourkovy miliony se zajímá také protikorupční policie.