Hasiči chtějí zpoplatnit některé služby a zapojit pojišťovny

Praha - Pojišťovny by se mohly podílet na financování požární ochrany. Jde o součást plánu úspor, které představilo generální ředitelství hasičských sborů. Rozpočet hasičů je na samé udržitelnosti služeb, které ze zákona poskytují. Hrozí, že jim do roku 2014 klesne až o jeden a půl miliardy korun. Generální ředitel HZS Drahoslav Ryba proto předložil ministerstvu vnitra úsporná opatření. Další příjmy by hasiči mohli získat například zpoplatněním služeb, které by nesouvisely se záchranou lidských životů.

V roce 2010 měli hasiči k dispozici přes osm miliard korun, další rok přinesl krácení o jednu a půl miliardy a letos o dalších 350 milionů. Hledají proto cesty, jak ušetřit a dostat do rozpočtu další peníze. Naději vidí ve spolupráci s pojišťovnami, které by mohly přinést až jednu miliardu korun ročně. „Pojišťovny vytváří zisk z toho, když my zasahujeme. Například na Slovensku se odvádí sedm procent zákonného pojištění. U nás by to nemuselo být ani tak vysoké. V případě čtyř procent se jedná o částku zhruba jedné miliardy,“ řekl Ryba České televizi.

Nejdříve se ale musí změnit zákon. Ministerstvo vnitra proto nyní čeká, až hasiči předloží jeho prvotní návrh. Peníze chce tímto způsobem zajistit už od roku 2013. Ministr vnitra podle svého 1. náměstka Jaroslava Hrušky za současné ekonomické situace návrh podporuje: „Tento model je známý z Evropy a je velmi úspěšný… Pokud by se nám podařilo prosadit změnu zákona, tak si myslíme, že by situace byla relativně řešitelná a zvládnutelná. Nedošlo by k tomu, aby občan České republiky pocítil, že hasiči přijedou později nebo s výrazně omezeným počtem techniky,“ řekl na tiskové konferenci Hruška.   

Příjmy by hasiči mohli získat i zpoplatněním některých služeb, jako jsou demolice, vyproštění lidí z výtahů, likvidace vosích hnízd nebo vnikání do objektů. Už nyní se například platí za likvidační práce u dopravních nehod. Peníze by se daly ušetřit také sloučením stanic s dobrovolnými hasiči a hasiči Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). V plánu jsou i škrty v administrativě. Podle Ryby se jedná o snížení počtu takzvaných nevýjezdových hasičů (například civilní příslušníci a inspektoři). V takovém případě by odešlo 150 lidí z generálního ředitelství a stejný počet z krajů. Znamenalo by to úsporu 100 milionů korun.  

Hasiči ale zároveň nechtějí změny, které by byly nevratné. Zrušením některých stanic by se totiž mohla prodloužit doba dojezdu. Pokud se ale navýšení rozpočtu nepodaří, budou muset přistoupit k opatřením, která dopadnou i na obyvatele. „Promítne se to v delší příjezdové době a menším počtu techniky,“ upozornil Ryba. Dojezdové časy by se podle horšího scénáře mohly prodloužit až o desítky minut. Navržená opatření ale zatím nejsou definitivní. S konečnou platností se o nich rozhodne, až bude jasné, o kolik ministerstvo financí hasičům zkrátí rozpočet na léta 2013 a 2014.