Stát chce vzít peníze dětským ústavům a přelít je na prevenci nebo pěstounům

Praha – Česko chystá velké změny ve financování péče o ohrožené a opuštěné děti. Stát chce totiž vzít 1,4 miliardy korun ústavům a tyto peníze přelít do prevence, služeb pro rodiny, podpory pěstounů a sociálních pracovníků. Vyplývá to z akčního plánu na ochranu práv dětí, který minulý týden schválila vláda. Ústavy by tak do tří let měly příjít o dvě pětiny svého rozpočtu.

Kvůli velkému počtu dětí v ústavech Česko už delší dobu kritizují mezinárodní instituce i domácí experti. Ministerstvo práce chce ale postupně počet těchto dětí snížit: od roku 2014 by se do ústavů neměly umisťovat děti do tří let, od roku 2016 by se pak tato hranice měla posunout na sedm let. Do doby, než by se o ně mohla starat vlastní či náhradní rodina, by o ně měli pečovat hlavně profesionální pěstouni. Situaci má začít měnit novela o ochraně dětí, kterou projednávají zákonodárci. Podle záměrů ministerstva práce by mohla platit letos od pololetí. 

Zdroje na změnu péče chce ministerstvo hledat v nynějším systému. Ročně se na pomoc ohroženým a opuštěným dětem vydává asi 6,5 miliardy korun - z toho 54 procent putuje do ústavů. K dispozici tak mají 3,5 miliardy. Po roce 2015 by jim měla připadnout necelá třetina rozpočtu. Přijít by tak měly o 1,4 miliardy korun. O tuto částku se pak mají podělit prevence, náhradní rodiny i sociální pracovníci.   

Nyní jde na prevenci a služby na pomoc rodinám a dětem ročně celkem 600 milionů. Po roce 2015 by to mělo být o 900 milionů víc. Do preventivní práce a podpůrných služeb by tak mělo místo devíti procent rozpočtu putovat 23 %. Náhradní rodiny by si měly polepšit o 300 milionů a sociální pracovníci o 200 milionů. Zařízení pro okamžitou pomoc, mezi něž patří třeba klokánky, by měla mít stejně peněz jako nyní – tedy asi 200 milionů ročně.

Vydáno pod