Inspekce obvinila dva policisty z podvodu, jeden navíc zbil bývalou přítelkyni

Praha – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila dva policisty z pražského krajského ředitelství. Jeden z nich nechodil měsíc do práce, přičemž ale nepřišel o výplatu, protože mu nadřízený docházku vykázal. Podřízený policista navíc podle inspekce zbil svou bývalou přítelkyni a neoprávněně získával citlivá data z informačního systému.

Podle inspekce umožnil nadřízený policista druhému neoprávněně čerpat volno a do výkazu práce přitom uváděl, že podřízený byl v práci. „Policista za měsíc neodpracoval ani jednu službu a služební příjem mu byl přesto vyplacen,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Jednání se údajně dopouštěli od loňského prosince do letošního února a jsou kvůli tomu obviněni ze zneužití pravomoci a podvodu. 

Podřízený policista čelí navíc obvinění z porušování domovní svobody a ublížení na zdraví. Právě v době, kdy měl být v práci, vnikl podle vyšetřovatelů násilím do bytu bývalé přítelkyně, odmítl odejít a ženu slovně urážel. Odešel, až když mu pohrozila přivoláním policie. „Ve druhém případě na chodbě svého bytu fyzicky napadl jinou ženu. Po jeho úderu upadla na zem a on do ní kopal, čímž poškozené způsobil pohmoždění zad, mnohočetné podkožní výrony obou končetin, otřes mozku a další zranění,“ dodala Sandorová. Zraněná žena je bývalou partnerkou policisty.   

Obviněný také podle inspekce zneužíval přístupu do informačních systémů, ze kterých získával data svých příbuzných a přátel. Mluvčí policie Andrea Zoulová uvedla, že se jedná o třiatřicetileté policisty, kteří jsou u policie devět a čtrnáct let. Déle sloužící příslušník bude podle ní postaven mimo službu, druhého čeká propuštění.

Vydáno pod