Projde omezení imunity na sedmnáctý pokus?

Praha – Nechť koalice společně s opozicí znovu navrhne omezení doživotní imunity zákonodárců, vybízí ČSSD. Původní koncept ve čtvrtek v Senátu neuspěl, a to hlavně proto, že v horní komoře chyběla skoro půlka členů.

Současná situace připomíná závody, kdo první přijde s novým návrhem na omezení poslanecké a senátorské imunity. „My jsme připraveni připojit se mezi předkladatele a spolupodepsat návrh novely ústavy,“ deklaruje stanovisko ČSSD předseda Bohuslav Sobotka. Do řady zákonodárců se přidává i Karolína Peake: „Nezbývá nám nic jiného, než tento návrh podat znovu.“ Nebo předseda senátního ústavně právního výboru Miroslav Antl. Ti všichni teď chtějí předložit další návrh.

Přitom k tomu, aby omezení imunity prošlo, chyběly v Senátu jen dva hlasy. I přesto, že šlo o koaliční návrh, postavila se proti i část senátorů ODS. A navíc do práce nedorazila skoro polovina senátorů.

„Považuji za málo pochopitelné, že bylo tak málo senátorů na projednávání novely ústavy,“ říká Peake. S kritikou se přidává i Bohuslav Sobotka: „Je problém s těmi, kteří nepřišli do práce. Já jsem přesvědčen, že Senát nezasedá zas tak často, aby si zvolení senátoři nenašli čas na to, být na zasedání.“ Statistika dává Sobotkovi za pravdu. Senátoři netráví v lavicích příliš času. Od začátku roku měli do tohoto týdne teprve sedmou schůzi. Ta obvykle trvá dva dny.

Sociální demokraté teď navrhují, aby se všechny strany spojily a návrh podaly společně. Koalice se tomu nebrání. „Naděje umírá poslední,“ říká k dalšímu návrhu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přesto už šestnáctkrát tato naděje umřela. Přesně tolik návrhů na omezení doživotní imunity totiž čeští zákonodárci v minulosti neschválili.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)