Jaké bude počasí? V Česku startuje nový systém předpovědí

Praha - Symbolicky na dnešní svátek svatého Medarda startuje nová verze českého meteorologického předpovědního systému „Medard“. Ten je pro každého veřejně přístupný na internetu a nabízí podrobné předpovědi pro Česko i Evropu. Systém Medard vznikl v Ústavu informatiky Akademie věd ČR a je nezávislý na datech ČHMÚ.

Medard využívá pro Česko i Evropu předpověď, kterou sestavují ve Spojených státech. Evropu pokrývá v devítikilometrovém horizontálním rozlišení a pro Česko je předpověď ještě přesnější – konkrétní předpověď umí vypočítat pro každé tři kilometry. 

V Česku je mnohem známější systém Aladin, který vychází z francouzských dat a vzniká v Českém hydrometeorologickém ústavu. Model Aladin pro své předpovědi počasí využívá i Česká televize. „Když se někdo podívá na oba systémy, může si udělat lepší názor,“ podotýká Pavel Jiruš z Ústavu informatiky Akademie věd ČR. 

Kromě poměrně přesné předpovědi na dva dny dopředu umí Medard jako jediný u nás také předpovídat znečištění ovzduší. Sbírá totiž údaje od všech větších znečišťovatelů u nás i za hranicemi.

Model Medard je zaměřený na regionální předpověď počasí. To znamená, že je vytvořen pro podmínky středoevropského regionu, pro nějž konkrétně vypočítává předpověď počasí. Tím se liší od modelů globálních, které počasí předpovídají pro celý svět. Nejlepší výsledky ale vždy dodá kombinace různých modelů. Některé jevy, jako například bleskové povodně, ale ještě nelze předpovídat dostatečně přesně.