Soud rozhodl: Kocourek nesmí disponovat se svým majetkem

Praha – Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek nesmí nakládat se svým majetkem. S definitivní platností to potvrdil pražský městský soud. Vyhověl tak návrhu Kocourkovy manželky Olgy. Ta se žalobou domáhá šestnácti milionů, které se její manžel před rozvodem snažil skrýt. Nakoupil akcie přes společnost Key Investments a teď je kvůli tomu obviněn z poškozování věřitele. Hrozí mu až osm let vězení.

„Městský soud v Praze rozhodoval 29. června v neveřejném zasedání,“ uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Podle dřívějších informací nesmí Kocourek nakládat se svým domem v Hostivici a bytem v Praze 6. Kocourková podala žalobu na neplatnost smlouvy vyrovnání společného jmění manželů krátce poté, co se dověděla o skrytí peněz. 

Kocourková uspěla až s odvoláním

Soud rozhodoval již dvakrát o vydání předběžného opatření, které Kocourková navrhla. Poprvé jej zamítl, Kocourková ale uspěla u městského soudu s odvoláním. „Nadřízený soud obvodnímu uložil, aby návrhu na předběžné opatření vyhověl. Bylo by proto nezvyklé, kdyby nepostupoval v intencích pokynu,“ dodal právník Karel Čelikovský, který Kocourkovou ve sporu zastupuje. Uvedl však, že rozhodnutí zatím k dispozici nemá.   

Kvůli milionům, které se Kocourek snažil skrýt nákupem akcií přes společnost Key Investments (KI) před bývalou manželkou, policie někdejšího ministra i jeho matku Jindřišku v květnu obvinila z poškozování věřitele. Právě ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností KI. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun.

Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Odkud peníze pocházely, nyní zjišťuje protikorupční policie. Ministr situaci vysvětloval tím, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI. Kocourek považuje obvinění za účelové.