Bezpečnostní výbor: Kalousek prý mluvil o passatech, Lessy to popírá

Praha – Bezpečnostní výbor sněmovny požádal předsedu vlády, aby navrhl prezidentovi odvolání ministra financí Miroslava Kalouska. Ten si v telefonátech s policejním prezidentem Petrem Lessym údajně více než na vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA stěžoval na žádosti policie o peníze na služební passaty. Sám to řekl členům sněmovního bezpečnostního výboru. Lessy jeho slova vzápětí popřel. Policejní prezident navíc už ve čtvrtek výboru řekl, že mu ministr telefonicky vyčítal postup v případu CASA s použitím nevhodných výrazů. Dodal také, že je ochoten kvůli vyšetřování telefonátu mezi ním a Kalouskem podstoupit vyšetření na detektoru lži. Na výboru promluvil i ministr vnitra Jan Kubice. Ten podle svých slov dosud nedostal od policejního prezidenta vysvětlení telefonátu ministra financí vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA ani po dvou týdnech od své žádosti.

Sněmovní bezpečnostní výbor vyzval hlasy opozice premiéra Petra Nečase, aby navrhl odvolání ministra financí. Koaliční členové výboru opustili před hlasováním jednací sál. Usnesení předložené Jeronýmem Tejcem se zdůvodňuje tím, že Kalouskovy aktivity v souvislosti s případem letadel CASA jsou v rámci demokratického právního státu nepřípustné.

Kalousek uvedl, že odstoupí z funkcí a odejde z veřejného života, pokud by se zastrašování policie prokázalo. V opačném případě by prý měl odejít Lessy.

Kalousek tvrdí, že mluvil o passatech, Lessy to zpochybňuje

Výpovědi Kalouska a Lessyho před sněmovním bezpečnostním výborem se zásadně rozcházejí. Zatímco ministr financí tvrdí, že se jejich společné telefonáty týkaly spíše žádosti policie o peníze na služební passaty, policejní prezident trvá na tom, že mu ministr telefonicky vyčítal postup v případu CASA s použitím nevhodných výrazů.

Petr Lessy, policejní prezident:

„To, co tady uváděl pan ministr financí Kalousek, bylo pravdivé po druhou větu. Absolutně popírám, že by se pan ministr vůbec zmínil o nějakých passatech.“

Policie podle něj nyní o pořízení dalších těchto vozidel vůbec neusiluje. Lessy dodal, že v posledním hovoru ho Kalousek vyzýval, aby na ty předchozí, pokud možno oba, zcela zapomněli.

Kalousek před poslanci zopakoval, že má svědky na průběh hovoru. Policejní prezident trvá na tom, že policie se žádných provokací v souvislosti s vyšetřováním údajně prodraženého nákupu letounů nedopustila, jak tvrdí Kalousek. Lessy zopakoval, že si hovor s Kalouskem nenahrával. „Jediná moje možná obrana je, že jsem ochoten podstoupit fyziodetekční vyšetření na to, jestli jsem mluvil pravdu, nemám s tímto vyšetřením absolutně žádný problém,“ řekl.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Kategoricky vylučuji, že bych se dopustil jakéhokoli výroku, kterým bych ho zastrašoval nebo vyhrožoval.“

Lessy se prý klidně podrobí vyšetření na detektoru lži, podle Tejce by měl i Kalousek

Později poslanec ČSSD Jeroným Tejc vyzval Kalouska, aby se kvůli telefonátu s Lessym vyšetření na detektoru lži podrobil také. Ministr členy výboru usměrňoval s tím, že nejsou vyšetřovací komisí. Věc podle něj vyšetří až Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Jsem si jist, že ta zjistí pravdu velmi rychle, a tak ji neuslyšíte jen ode mě, ale i od nezávislé instituce, která je k tomu zřízena,“ podotkl ministr. Kalousek zároveň označil za vrchol trapnosti a naprosté lidské dno vystoupení poslance Skokana, který sněmovně přečetl jejich telefonát plný vulgarit.

Lessy připomněl, že Kalouskovy podněty GIBS znamenají, že inspekce zřejmě bude prošetřovat vyšetřovatele případu kolem nákupu letounů CASA Jiřího Mazánka. „Pokud pan ministr financí podá podnět na mě, tak druhou vyšetřovanou osobou budu já, takže v podstatě to naznačování v tom telefonu, že brzo budem stíháni všichni, se pomaličku, ale jistě naplňuje,“ řekl Lessy.

Kubice chce prověřit možné ovlivnění vyšetřování v kauze CASA

Ministr vnitra Jan Kubice požádal nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prověřil, zda nedochází k ovlivňování trestního řízení v kauze nákupu letadel CASA i jiných případech. Zaslal mu dnes dopis. Kubice tak učinil přesto, že jej dnes policejní prezident Petr Lessy písemně ubezpečil, že vyšetřování se vede v souladu se zákonem a že k žádný nátlak na vyšetřovatele nebyl.

Kubice nedostal od policejního prezidenta Petra Lessyho vysvětlení telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska s vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA ani po dvou týdnech od své žádosti. Uvedl to na schůzi sněmovního bezpečnostního výboru, který řeší, zda Kalousek tlačil na policii, když volal i policejnímu prezidentovi. 

Kubice řekl, že žádost o vysvětlení poslal Lessymu před dvěma týdny. Až ve čtvrtek se prý dozvěděl, že odpověď policejní prezident právě poslal. V podatelně ministerstva ale zatím není. Lessy poslancům výboru ve čtvrtek řekl, že mu Kalousek telefonicky vyčítal, jak policie pracuje. Některé jeho výroky prý chápal i jako zastrašování lidí, kteří na případu kolem nákupu letadel CASA pracují. V dalších telefonátech se prý ministr omluvil.

Vydáno pod