Chladno bude do konce týdne, pak se oteplí až na 30

Praha - Následující víkend bude ve znamení chladného počasí. Hlavně na jih a jihovýchod území dorazí srážky, postupně během neděle by jich ale mělo ubývat. Teploty ve dne se budou pohybovat mezi 17 až 21 stupni. Pošmourné počasí potrvá do konce týdne, v závěru července se vyjasní a oteplí až na 30 stupňů Celsia. Do poloviny srpna bude panovat spíš oblačné počasí, denní maxima do 28 stupňů.

Denní teploty mezi 17 až 21 stupni, zatažená obloha a občasné bouřky vydrží do konce tohoto týdne. „Postupně polojasno až skoro jasno a beze srážek. V druhé polovině období oblačno až polojasno, opět místy přeháňky a bouřky,“ hlásí meteorologové na zbytek července.

Podle Taťány Míkové se nyní Česko nachází v tom nejstudenějším období, v příštím měsíci už bude jenom tepleji. „Když si vezmeme těch následujících jednatřicet dní, tak to vypadá, že právě zítra a pozítří budou dny nejchladnější. Poté se začne znovu oteplovat a svítit slunce,“ slibuje meteoroložka ČT.

Taťána Míková, meteoroložka ČT

„Meteorologický výhled na třicet dní je však třeba brát s určitou rezervou, nejpřesněji můžeme počasí odhadnout v prvních deseti dnech, poté úspěšnost klesá.“

Na velmi slunečné počasí se můžeme těšit již od úterý a během posledních deseti červencových dnů. „Zřejmě se dostaneme i k teplotám okolo třiceti stupňů,“ upřesnila meteorologický výhled Míková.

Teploty znovu mírně klesnou v první dekádě srpna, druhý měsíc prázdnin tedy začne deštivě. „Nemělo by to být tak velké ochlazení, jako jsme zaznamenali v posledních dnech. Stále to bude letní počasí,“ ujišťuje Míková s tím, že denní teploty by se měly pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Třicetistupňová vedra Česko znovu zasáhnou v polovině druhého letního měsíce, od patnáctého či šestnáctého srpna.

Azurovou oblohu už neuvidíme

Přeháňky a bouřky se dají očekávat od konce července. „Ty by nás měly provázet až do 20. srpna. Vždy se může stát, že jeden den jich bude víc, jeden den méně, ale stále to bude proměnlivé počasí. Azurovou oblohu už čekat nemůžeme,“ uvedla Míková. 

Rozhovor s Taťánou Míkovou (zdroj: ČT24)