Rath zůstane ve vazbě. Nepomohla ani Šlégrova osobní záruka

Praha – Odvolací středočeský krajský soud ponechal obviněného Davida Ratha ve vazbě kvůli všem třem možným důvodům vazebního stíhání - obavě z ovlivňování svědků, z pokračování v trestné činnosti i z možného útěku. Změnil tak rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ, podle kterého další trestná činnost poslance již nehrozí. Rathovi však v úterý vyprší tříměsíční lhůta pro jednu z příčin vazby - možné ovlivňování svědků. Žalobce prodloužení nenavrhl. Poslanec LEV 21 Jiří Šlégr přitom podepsal prohlášení, jímž dal za exhejtmana záruku v případě propuštění z vazby. Chtěl mu tím pomoci ke kontaktu s jeho dvěma rodinami.

Rathův advokát Adam Černý řekl serveru Novinky.cz, že Rathovi mají pominout vazební důvody 13. srpna. Poté by mohl být propuštěn na kauci, pokud se za něj někdo zaručí. Černý již dříve uvedl, že bude o propuštění Ratha žádat tak často, jak mu to umožní trestní řád. Podle toho lze žádosti podávat vždy za dva týdny od právní moci rozhodnutí. V tomto případě však může dříve, protože mu vyprší takzvaná koluzní vazba. Tu lze prodloužit pouze v případě, že již obviněný na svědky působil. Státní zástupce Zdeněk Čermák řekl, že státní zastupitelství prodloužení nenavrhuje.

Šlégr chce Rathovi pomoct dostat se k dětem

Šlégr dokument podepsal na konci minulého týdne. Učinil tak po setkání s Rathovým právním zástupcem. Podle svých slov mu svým krokem chce umožnit být v kontaktu s jeho dvěma rodinami, zejména dětmi. „Chci tímto svým krokem přispět k tomu, aby měl Rath alespoň částečnou možnost většího kontaktu se svou rodinou, především se svými dvěma syny,“ vysvětlil své rozhodnutí Šlégr. Rath má syna s manželkou Evou. Dalšího nemanželského potomka má s přítelkyní Renatu Horkou. Před zatčením údajně žil střídavě u manželky a přítelkyně.

„Pochybuji o tom, že by chtěl David Rath uprchnout ze země. Zcela jistě také nemůže pokračovat v trestné činnosti,“ uvedl Šlégr. „Jsem přesvědčen o tom, že pobyt Davida Ratha ve vazbě, kdy je mu zamezen prakticky jakýkoliv styk s rodinou, není nadále nutný,“ dodal poslanec. Šlégr se vyjádřil i k možnosti, že by někdejší hejtman mohl ovlivňovat svědky. Ti jsou podle něj pod vlivem úniků části Rathova policejního spisu do médií. Podle některých médií se za zatčeného politika zaručily nebo chtějí zaručit i další osobnosti. Deník Blesk například uvedl, že by pro propuštění Ratha z vazby byli například senátoři Jaroslav Kubera (ODS) a Vladimír Dryml (SPOZ).

Salačová zvažuje, že bude spolupracovat s žalobcem

Podnikatelka Ivana Salačová, jedna z jedenácti stíhaných v Rathově kauze, uvažuje o tom, že se stane spolupracující obviněnou. Salačová, která jako jediná přiznala vinu, by mohla využít i institut dohody o vině a trestu. Deníku Právo to řekl její právník Vojtěch Veverka.

Institut viny a trestu je součástí novely trestního řádu, která vejde v platnost v září. Obviněný se bude moct v takovém případě domluvit se státním zástupcem na uznání své viny i na výši trestu. Přišel by tak ale o možnost projednání případu v hlavním líčení i o následné odvolání.

Salačová je obviněna z podplácení a poškozování finančních zájmů EU. Hrozí jí pět až deset let.  Institut dohody o vině a trestu nelze použít u případů, kdy obviněným hrozí desetiletý a vyšší trest.