Realizace výstavby detenčního ústavu ve Vidnavě v nedohlednu

Vidnava - Výstavba ústavu ve Vidnavě pro nenapravitelné chovance je v nedohlednu. Ministerstvo spravedlnosti přitom do plánů vložilo už desítky milionů korun - podle nového vedení resortu ale na projekt chybějí další peníze. Případ má i kriminální rozměr. Státní zástupce letos v zimě obvinil kvůli nákupu soukromého objektu bývalé vedoucí pracovníky ministerstva a vězeňské služby.

Velkolepé plány teď může překazit hladový rozpočet. „V současné době nejsme schopni říct, jestli do budoucna finanční prostředky na tu výstavbu budou, nebo nebudou,“ řekla mluvčí Gabriela Pohlová. Místo pro nenapravitelné vrahy a násilníky, kteří po odpykání trestu nemohou žít na svobodě, se mělo otevřít v Jeseníkách už na jaře 2008. Plán exministra Jiřího Pospíšila se ale po šesti letech vzdaluje.

Budoucnost projektu má teď v rukou nové vedení ministerstva. „Z našeho pohledu to není nějaká akutní záležitost, kterou bychom museli řešit jako prioritu v chodu vězeňské služby a ubytovacích kapacitách,“ prohlásil první náměstek ministra spravedlnosti pro justici Daniel Volák. „Chápu finanční zátěž, na druhou stranu máme problémy s kapacitami a ministerstvo to bude muset řešit,“ konstatoval exministr Pospíšil.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24

V Česku žije v detenčním ústavu brněnské věznice 25 chovanců. Ten už je ale téměř plný. Další by měli směřovat právě do Vidnavy. To se ale nestane - ministerstvo je chce poslat do Opavy a navíc naznačuje, že objekt ve Vidnavě se pro detenční ústav nehodí. „Detenční kategorie je zcela odlišná a vyžaduje větší množství finančních prostředků a větší stavební úpravy,“ řekl Volák.

Právě nákup budovy za 29 milionů korun dostal do problémů bývalého ministerského náměstka Františka Steinera a tehdejšího ředitele vězeňské služby Luďka Kulu. Policie je viní ze zbytečného utrácení. Opírá se i o audit z roku 2007. Podle něj byl ekonomicky výhodnější PPP projekt, tedy spojení státu a soukromého vlastníka.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Nápad ale tehdejší ministr odmítl a budovu nakonec od firmy Vidnava, a. s. vězeňská služba v roce 2008 odkoupila. „Ano, varianta PPP byla, ale podívejte, jsou tam nebezpeční zločinci, a to pro vězeňství není vhodné,“ pronesl Pospíšil. Rozsáhlá rekonstrukce celého komplexu měla vyjít na víc než 400 milionů korun.