Sobotka: Složenku za restituce vraťte Kalouskovi s Nečasem

Praha – Sociální demokraté rozešlou do českých domácností letáky v podobě složenky s částkou, na kterou údajně vyjdou občany vládou prosazované církevní restituce. Podle ČSSD díl z majetku vráceného církvím, který připadá na jednoho Čecha, činí 12 755 korun. Do schránek by měly složenky chodit od úterý. Informaci přinesla Mladá fronta DNES. Vláda podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky navíc nemá jistou většinu ve sněmovně pro hlasování o majetkovém narovnání státu s církvemi. Sociální demokraté jí proto navrhují současnou předlohu zamítnout a zahájit nové kolo jednání všech parlamentních stran s církvemi.

Složenky rozesílala už před volbami v roce 2010 TOP 09, tehdy měly upozornit na výši státního dluhu. Právě ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 bude tentokrát adresátem na složence od ČSSD. Složenka je podepsána předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou. Na poukázce je vysvětlen i záměr ČSSD založit církevní fond, který by majetek spravoval. „Je to způsob, jak církevní restituce udržet ve veřejné debatě,“ řekl deníku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zatím prý není jasné, kolik bude kampaň stát.

Sobotka na brífinku dodal, že strana lidem doporučuje, aby složenku vrátili těm, kdo stojí za podle ní něšťastným narovnáním s církvemi: „To jest vrátit tuto složenku ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a premiérovi Nečasovi,“ uvedl předseda ČSSD.

„Sociální demokracie se nám pravděpodobně snaží připomenout, kolik za každého z nás komunisté v 50. letech ukradli. To neznamená, že to každý z nás má zaplatit. Jestliže mám vrátit něco, co mi nepatří, tak to nemůžu platit ze svého,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi Kalousek s tím, že jde o zjevnou lež, která je placená z daní daňových poplatníků: „Na razítku by nemělo být napsáno neplaťte, ale již jste zaplatili, tuto lež šíříme z vašich peněz. To by bylo pravdivé razítko.“  

Rozesílání složenek v roce 2010 mnoho lidí vylekalo. Mysleli si, že částku 121 000 korun musí uhradit. Policisté přijímali desítky hovorů na tísňovou linku, objevila se i trestní oznámení kvůli podezření z podvodu.

Na případné nové jednání stran s církvemi se sociální demokraté chystají s návrhem veřejnoprávního fondu, ve kterém by se soustředil majetek, který byl církvím prokazatelně odebrán po komunistickém převratu v únoru 1948. Z něj by se měly aktivity církví financovat. Dalším návrhem ČSSD je zavedení daňových asignací či církevní daně jako náhrady za vládou navrhovanou finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun za majetek, který z různých příčin církvím nelze vydat. 

Lidé by tak měli mít možnost se sami rozhodnout, zda určitou část svých daní poskytnou na financování církevních aktivit. „Jsme přesvědčení o tom, že na rozdíl od paušální a nepřiměřené finanční kompenzace, kterou navrhuje Nečasova vláda, mají mnohem demokratičtější daňové asignace šanci na většinovou podporu mezi českou veřejností,“ uvedl Sobotka.