Ministerstvem práce protékají miliony. Po roce kupuje nové telefony

Praha - Zakázky za stovky milionů bez výběrového řízení, to byl trend, který razilo ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka. Další takovou smlouvu, o které se dosud nevědělo, objevila reportérka České televize Kateřina Hrochová. Smlouvu za 300 milionů korun na modernizaci telekomunikačních služeb podepsal před rokem a půl ministrův náměstek Vladimír Šiška. Toho minulý týden pustil soud z vazby, kam se dostal kvůli podezření, že podplácel.

Prvního října si policie přišla pro tehdejšího prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku, který byl obviněn z podplácení. Ministr Drábek se svého náměstka zastal, následně ho zbavil funkce a nakonec uvedl, že sám odstoupí. Postupně ale vycházejí na povrch nové a nové podivné smlouvy.

Dalších 300 milionů bez výběrového řízení

Zhruba sedmnáct tisíc nových telefonů a centrální ústřednu má ministerstvu práce dodat firma Siemens Enterprise Communications, s. r. o. Úřad za to zaplatí zhruba 300 milionů korun. Na zakázku nebylo vypsáno výběrové řízení. Stejná firma přitom instalovala na ministerstvu komunikační technologie před nedávnem - celkem za 350 milionů korun. Smlouva byla podepsána za éry ministra Zdeňka Škromacha.

„Připadá mi divné, že se tatáž věc kupuje podruhé,“ uvedl Škromach. I tehdy ovšem byla zakázka bez výběrového řízení. Firma ji dokončila v roce 2010. Už o rok později podepsal Vladimír Šiška smlouvu novou, se stejnou firmou a s podobným obsahem. 

Reportáž Kateřiny Hrochové (zdroj: ČT24)

V roce 2010 se svědek, který si přál zůstat v anonymitě, údajně náhodou dozvěděl, kolik měl resort ministerstva práce a sociálních věcí platit za servis svých telefonů a ústředen. Tvrdí, že šlo o částku přes 1,3 milionu měsíčně. S ohledem na své zkušenosti v oboru napsal ministrovi dopis:

Dobrý den, pane ministře Drábku,

v současné době hledání rezerv a snižování cen bych vás chtěl upozornit na nesmyslně uzavřenou servisní smlouvou mezi vaším ministerstvem a společností Siemens Enterprise Communications, spol. s r.o. Praha. Tato smlouva je minimálně na měsíční částku 1.300.000,-Kč bez DPH/měsíc a podle mého názoru je několikanásobně předražená. Na tuto skutečnost jsem několikrát upozorňoval pracovníky MPSV přes podatelnu MPSV.

citace z e-mailu ministru Drábkovi

Chtěli jsme si sami ověřit, kolik ministerstvo skutečně platilo za servis a zda to nebyla přemrštěná cena. Jenže zkontrolovat, jak ministerstvo práce a sociálních věcí hospodaří s veřejnými prostředky, je nemožné. Právníci nám napsali, že servisní smlouva je tajná. Včetně všech dodatků.

Zakázka byla přibližně třikrát předražená

Co nového si teď ministerstvo za 300 milionů objednalo? Smlouva má název Upgrade rozšíření a zajištění. V podstatě jde o výměnu telefonů a telefonních ústředen na všech pracovištích resortu ministerstva práce a sociálních věcí. Konkrétně o nákup zhruba 15 až 17 tisíc nových telefonů a licencí k nim, propojených s jednou centrální ústřednou. Je možné tuto operaci považovat za tak unikátní, aby na ni nemuselo byt vyhlášeno výběrové řízení? V podstatě jde o standardní řešení, které poskytuje každý výrobce větších hlasových systémů, shodují se analytici.

Zeptali jsme se u různě velkých firem, které nabízejí srovnatelné technologie jako Siemens Enterprise Communications. Poslali jsme jim technickou specifikaci nové zakázky, která byla podepsána panem Šiškou na částku 300 milionů. Cenové kalkulace se liší podle použité technologie a pohybují se od 80 milionů po 136 milionů bez DPH.

Shrnutí: Ministerstvo nakoupilo od roku 2006 nové ústředny, nové telefony a software pro celý resort. Utratilo za to podle smlouvy něco přes 350 milionů. A už po 4 letech se rozhodlo znovu do svých telefonů a ústředen investovat dalších 300 milionů. Bez výběrového řízení.

Šiška podepsal smlouvu až 26.dubna, přitom ministerstvo se staré technologie začalo zbavovat už na konci předchozího roku. Jak si tuto skutečnost vysvětlit, když úředníci nemohou bez telefonů pracovat? Vzhledem k utajeným dodatkům z minulé i nové smlouvy, není vůbec jasné, kdy, kdo a co vlastně za ministerstvo odsouhlasil. Není také zřejmé, co se kdy instalovalo a zase odinstalovávalo. Jisté ale je, že ministerstvo práce a sociálních věcí našlo ve svém rozpočtu stamiliony na novou supermoderní telekomunikační technologii a bez výběrového řízení ji začalo nakupovat.