Vojáci si na nové uniformy počkají. ÚOHS „krejčovský tendr“ zrušil

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zhruba 80milionový tendr ministerstva obrany na nákup desetitisíců uniforem pro české vojáky. Ministerstvo chybovalo tím, že všem zájemcům o dodání stejnokrojů neposkytlo dostatek informací. Česká armáda nové uniformy akutně potřebuje, nyní se po opětovném zrušení tendru rozhodla nakoupit je přes jednu z agentur Severoatlantické aliance.

„Už dva roky se nám nedaří vyhlásit tendr na nové uniformy. Proto se ministerstvo obrany rozhodlo výstroj nakoupit přes agenturu NATO Support Agency,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že o tom obrana už informovala i vládu.

Podle antimonopolního úřadu ministerstvo při tendru na 50 000 blůz a 42 000 kalhot chybovalo v tom, že neodeslalo dodatečné informace všem uchazečům, kteří požádali o poskytnutí zadávací dokumentace nebo kterým byla zadávací dokumentace poskytnuta. Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Podle dalších závěrů ÚOHS navíc nebyla dostačující ani konkrétní podoba zakázky, což se týkalo šablony a desénu potisku na stejnokroje. Rozhodnutí je pravomocné.

Mluvčí ÚOHS Martin Švajda:

„Ministerstvo obrany porušilo v tomto zadávacím řízení zákon o veřejných zakázkách. Zadavatel neposkytl všem uchazečům o zakázku stejné množství informací, a tím porušil zásadu rovného zacházení a nediskriminace.“

S uniformami má armáda potíž

O chystaném nákupu uniforem prostřednictvím agentury NATO už ministerstvo obrany ve středu informovalo vládu; v následujících dvou letech plánuje nakoupit 92 500 stejnokrojů vzor 95 v klasické a letní verzi. Na obchod úřad vyčlenil dohromady 93 milionů korun. Vedení se k využití služeb Severoatlantické aliance rozhodlo poté, co se mu v posledních letech nepodařilo stejnokroje nakoupit. „Existuje riziko, že nezajištění těchto výstrojních součástek by mohlo ohrozit plnění operačních úkolů vyplývajících ze závazků České republiky v NATO,“ uvedl Pejšek.

Zrušenou zakázku na stejnokroje armáda vypsala v říjnu 2011. Do tendru, který byl rozdělen na dvě části, se přihlásilo šest firem. V jedné části ministerstvo vybralo nabídku společnosti BLAŽEK PRAHA, a. s., v druhé uspěla pražská STV GROUP, a. s. Na tendr si u antimonopolního úřadu stěžovala konkurenční firma Koutný, spol. s r. o., z Prostějova.

Jedná se přitom už o druhou potíž spojenou s nákupem uniforem. Tendr armáda vypsala už jednou, nakonec ho ale počátkem loňského podzimu zrušila. V soutěži totiž zůstala jako jediná firma Xena Praha. Ta ale figurovala i v případu tendru na dodávku nových ponožek pro armádu, který v červenci 2011 ÚOHS rovněž zrušil.

Rozhovor s Martinem Švajdou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod