Zelená má zelenou: Poslanci zlegalizovali léčebnou marihuanu

Praha - Užití konopí k léčebným účelům prošlo ve sněmovně závěrečným čtením a míří do Senátu. Politici i lékaři se shodli, že stejně jako u ostatních léčiv je nutný přísný dohled. V žádném případě ale nejde o legalizaci pěstování doma, po kterém volají aktivisté. Novelu podpořilo 126 ze 154 přítomných poslanců, proti byli jen Alfréd Michalík z ČSSD a šest občanských demokratů včetně Borise Šťastného.

Šťastný proti novele opakovaně vystupuje, byť léčivé účinky konopí nepopírá. Zákon ale podle něj přinese novou administrativu, nesystémově se „vlamuje do lékového zákona kvůli jediné účinné látce“ a dostupnost léčivého konopí prý nijak nezlepší. Zákon označil za „populistický nesmysl roku 2012“, který v lepším případě nebude fungovat.

Marihuanu pro léčebné účely si budou moci lidé koupit na elektronický lékařský předpis, aby ji nebylo možné zneužívat. Z počátku se počítá s dovozem ze zahraničí. Stát bude pod přísným dohledem nakupovat od toho, kdo dá nejlepší nabídku. „Léčebné konopí by se sem dováželo sušené z Nizozemska, to je asi nejrychlejší cesta,“ načrtl člen expertní skupiny a děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima.

„Až zjistíme, jestli bude levnější dovážet, nebo pěstovat, pak teprve by mělo být povoleno pěstování u nás,“ uvedl poslanec Jiří Štětina (VV). Asi za rok by tak do hry mohli vstoupit i tuzemští pěstitelé. Dohled nad léčebným konopím bude mít Státní úřad pro kontrolu léčiv. Ústav bude vydávat i licence pěstitelům a organizovat výběrová řízení na nákup marihuany. Lék na měsíc by měl stát maximálně 1 500 korun. Bude se využívat především pro pacienty s roztroušenou sklerózou a rakovinou a ke zmírnění chronických bolestí.

Odborníci: Nedotované konopí bude k ničemu

Legalizace léčebného konopí je podle předsedy odborné komise a proděkana 1. lékařské fakulty UK Tomáše Zimy teprve prvním krokem. Nyní budou například následovat diskuse, zda by mělo být konopí hrazené pojišťovnou, či ne. Odborná komise doporučuje, aby pro vybranou skupinu pacientů bylo částečně dotované. Zdravotní pojišťovny ale zatím nechtějí na konopí přispívat. Nejde podle nich o léčbu, ale jen o potlačování příznaků. Podobný názor má i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Už dříve deníku Právo řekl, že pokud by se množství pacientů rozšířilo, zdravotní pojišťovny by to zruinovalo.

Odborníci ale tvrdí, že nedotované konopí je v podstatě k ničemu. Lidé si ho totiž budou dál pěstovat doma. Některé by totiž konopí z lékárny vyšlo mesíčně i na čtyři tisíce korun. „Lékárny konopí nebudou odebírat, protože pacienti nebudou mít zájem, protože je to drahé. Stát konopí vykoupí a pak ho spálí,“ prohlásil v září prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Rostlina se má do lékáren dovážet z Holandska, proto je podle kritiků tak drahá. Pokud se ale za rok začne pěstovat v Česku, jeho cena by podle odborníků mohla být až o dvě třetiny nižší.