Evropa granty zvýší platy vědcům, šanci mají i Češi

Praha - Evropská komise chce zlepšit finanční ohodnocení špičkových vědců, a vypsala proto pět grantů o 60 milionech korun, které mají směřovat pouze na vědecké platy. S odkazem na eurokomisařku pro vědu a výzkum  Máiru Geoghegan-Quinnovou o tom informoval Český rozhlas 1 Radiožurnál, podle nějž může jeden z nich získat i některá česká univerzita nebo výzkumný ústav – podmínkou je přihlásit se do května 2013 a obstát v konkurenci dalších dvanácti chudších států evropské sedmadvacítky.

Podle komisařky Geoghegan-Quinnové vědci z chudších zemí v současnosti odcházejí, protože tu nenajdou skutečně špičková vědecká centra. „Je tu skutečně vážný problém v tom, že tyto země ve vědě zaostávají,“ cituje eurokomisařku Radiožurnál.

Brusel proto chce tuto praxi změnit, ovšem nikoli vybavením laboratoří nebo pracoven – na ty mohou členské země podle komise dosáhnout z jiných evropských fondů. Podpořit nyní chce unie vlastní platy vědeckých kapacit. Když univerzita nebo výzkumný ústav uspěje a získá evropský grant, bude mít dost peněz na zaplacení světově uznávané kapacity z jakékoliv země. Tento vědec si kolem sebe může vybudovat tým z domácích i zahraničních odborníků. Náklady na jejich platy pokryje Evropská unie. 

Češi možnost vítají, podle Pačese ale ke změně nepovede

Čeští vědci tuto možnost vítají, k jejím dopadům jsou ale spíše skeptičtí. „Šedesát milionů je na platy deseti skvělých vědců na deset let. Je to dobré, bylo by to fajn, ale vědu v České republice to nijak zásadně neovlivní,“ uvedl někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes.

Případný zisk 60 milionů korun by podle něj ovšem vědě prospěl, a to i v té rovině, že by mohla podpořit nejen domácí pracovníky, ale také „vědce-migranty“. „Migrace vědců je celkem dobrá, je to normální stav. Je pravda, že ti nejlepší často v zahraničí dostávají takové podmínky, že se jim nedá odolat. A my bychom rádi vytvořili u nás takové podmínky nejen pro cizince, ale i pro naše vědce, pokud si je tu budeme chtít udržet,“ dodal Pačes.

Rozhovor s Václavem Pačesem (zdroj: ČT24)