Česko si nakonec nemusí vybrat gripeny, řekl Nečas švédskému premiérovi

Brusel - Česko by si mohlo vybrat i jiné stíhačky než stroje JAS-39 Gripen, které používá. Na schůzce při summitu EU to švédskému premiérovi Fredriku Reinfeldtovi řekl předseda české vlády Petr Nečas. „Upozornil jsem svého švédského kolegu, že česká strana má samozřejmě dvě možnosti, pokračovat v pronájmu letounů Gripen nebo otevřít výběrové řízení, takže vybraný stíhací letoun by teoreticky mohl být jiný než Gripen,“ uvedl Nečas.

Podle premiéra poslední nabídka Švédska na pokračování pronájmu gripenů ještě neodpovídá českým představám. Nečas připomněl, že česká armáda používá gripeny při viditelných operacích NATO, jako je ostraha vzdušného prostoru pobaltských států: „Naše gripeny jsou v rámci NATO vidět, takže působí jako vlajková loď pro jejich export.“

Švédská strana by si toho prý měla být vědoma, stejně jako toho, že ČR není na gripeny odkázána. „Jakkoli jsme s nimi spokojeni po technické a vojenské stránce,“ dodal premiér.

„Švédská nabídka nevyčerpala veškerý možný potenciál vstřícnosti“

Nečas ujistil Reinfeldta, že česká strana nebude své partnery při jednání ničím překvapovat. „Ale současně v režimu úsporných režimů jsme povinni kvůli českým daňovým poplatníkům hledat to nejlevnější řešení,“ prohlásil Nečas. „Jsme přesvědčeni, že poslední švédská nabídka ještě nevyčerpala veškerý možný potenciál vstřícnosti vůči české straně.“

Nečas připustil, že vyjednávání sice nejsou v pravomoci švédského premiéra; má však prý možnost nepřímého vlivu a může vyslat jasný signál. Podle Nečase má švédská strana zájem na tom, aby pronájem stíhaček pokračoval i vzhledem „k problémům, které nyní má ve Švýcarsku s dodávkou gripenů, kde horní komora neschválila finanční částku na nákup těchto letadel“.

Ještě loni v prosinci uvedl tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra, že poslední a do letošního jara platná švédská nabídka byla výhodnější než předcházející varianty. Vondra vedl od loňského února se Švédy jednání o pokračování pronájmu 14 stíhaček. Vládě se přitom nabízené podmínky nelíbily už dříve a Nečas také loni v létě označil přístup švédské strany za nevstřícný.