V Králově Dvoře ordinuje zubař bez titulu

Beroun – Úřady se zabývají případem údajného zubního lékaře, který ordinuje v Králově Dvoře. Emil Pascu používá titul MUDr. a lidem provádí veškeré zákroky, ačkoliv je jen dentistou – a jako takový by se měl zabývat jen prevencí a lehčími zákroky. Lidé si navíc stěžují, že je údajně nechá platit i to, co hradí pojišťovna.

Krajský úřad Středočeského kraje nařídil kvůli stížnostem kontrolu. „Kontrola zjistila nedostatky v označení ordinace, chybějící ceník a rovněž nedostatek v hygieně,“ uvedla mluvčí úřadu Nicole Mertinová. Úřad proto nařídil, aby si dentista odstranil nápis ze dveří, na kterém uvádí nepravý titul. Víc udělat nemůže. „Není v naší kompetenci udělovat jakékoliv pokuty za chybný titul,“ dodala Mertinová.

„Dentista samozřejmě lékař není a titul MUDr. používat nemůže,“ potvrdil prezident Stomatologické komory Pavel Chrz. V seznamu členů komory se žádný zubař tohoto jména nenachází. Dentista může dělat plomby nebo ošetřovat dásně. Těžší zákroky, jako trhání zubů moudrosti, dělat nesmí. Podle stížností od pacientů se tím ale neřídí. Rozhovor České televizi Pascu odmítl.

Na nepravého zubaře je krátké ministerstvo zdravotnictví, ale i zubařská komora – právě proto, že zubař není. „Ministerstvo nekontroluje, kdo je a kdo není lékař. Lékaři mají povinnost evidovat se u lékařské komory,“ vysvětlila mluvčí resortu Viktorie Plívová. „On bohužel nespadá do kompetencí České stomatologické komory,“ doplnil Chrz. Na oficiálních dokumentech dentista titul MUDr. neuvádí, ale i tak se věcí může zabývat policie – kvůli klamání pacientů, nebo neoprávněnému podnikání.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Podobný případ se odehrál loni v jižních Čechách, kde se žena ze Slovenska vydávala za lékařku a podvodně si otevřela gynekologickou praxi i alergologii. Vyšetřila zhruba dvě desítky pacientek a vydávala recepty na léky obsahující omamné a psychotropní látky. Kromě pacientů podvedla i pojišťovny.