Zelená - barva naděje. Česko podpoří lidi s roztroušenou sklerózou

Praha - Vyjádřit podporu lidem s nevyléčitelnou diagnózou, roztroušenou sklerózou, mohou všichni ti, kteří v dnešním Světovém dni roztroušené sklerózy zařadí do svého šatníku oblečení či doplňky zelené barvy nebo si přebarvili facebook nazeleno. Pro pacienty znamená zelená barvu naděje.

Vážným neurologickým onemocněním mozku a míchy trpí v Česku 19 tisíc lidí. Roztroušená skleróza je nevyléčitelná, včasné podání léčby ale může zbrzdit její vývoj a oddálit invaliditu. Bez léčby končí pacienti na vozíku. „Chceme kampaní Zelená pro lidi s onemocněním roztroušená skleróza ubezpečit pacienty, že na svůj boj nejsou sami a mají podporu svého okolí. Současně chceme upozornit veřejnost na problematiku nevyléčitelného onemocnění, které postihuje nejčastěji mladé lidi mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života,“ řekl prezident Unie Roska Karel Hrkal.

Nemoc propuká náhle z plného zdraví. Pacienti jsou tak vystaveni obrovské psychické zátěži a musejí se vyrovnat nejenom se zdravotními obtížemi, ale i s nejistou budoucností. Unie Roska pomáhá už 21 let pacientům s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Sdružuje v 38 regionálních organizacích přes 3 300 členů, poskytuje služby v oblasti sociálního, pracovně právního a psychologického poradenství pacientům i jejich blízkým.

Vydáno pod