Budějovický primátor: Sobotní demonstraci jsme nemohli zakázat

České Budějovice – Nepokoje na českobudějovickém sídlišti Máj, kde v sobotu došlo k řadě potyček mezi policisty a účastníky protiromského shromáždění, v noci na neděli ustaly. Situace v lokalitě se zklidnila. Policie přesto zůstává na místě a situaci dál monitoruje. Primátor města Juraj Thoma je přesvědčen, že českobudějovická radnice nepochybila při schvalování ani konání sobotního protiromského shromáždění. Počet zadržených nakonec vystoupal na 39 lidí.

Podle českobudějovického primátora nebylo možné protestnímu shromáždění na náměstí zabránit. Město prý nemůže podobné akce zakázat. „Organizátoři mají pouze oznamovací povinnost, a tu splnili,“ sdělil Thoma. Fakt, že se shromáždění změnilo v pochod a následné střety s policisty, ho překvapil. „Jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum toho, co se udělat dalo, a v tomto směru jsme nic nepodcenili,“ dodal primátor.

Podle manuálu k zákonu o právu shromažďovacím, vydaného v roce 2009 ministerstvem vnitra, nicméně může radnice zakázat takové shromáždění, které směřuje k výzvě popírat nebo omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů.

Juraj Thoma, primátor Českých Budějovic:

„Bylo-li primárním cílem policie zabránit střetu mezi oběma skupinami, tak to se povedlo. Já se jen zeptal, jestli nebylo lepší sebrat ty, kteří hajlovali, ale bylo mi vysvětleno, že taktiku zvolili z nějakých důvodů.“

Manuál k zákonu shromažďovacím navíc uvádí důvody, kdy může obec shromáždění zakázat ještě před jeho konáním. Podle primátora však magistrát nezískal prokazatelné a odůvodněné podezření, že v průběhu akce dojde k diskriminačním projevům. „Pořadatelé splnili všechno, co měli, došlo k několika schůzkám na správním odboru a policisté organizátorům jasně řekli, co se během shromáždění nesmí stát,“ řekl Thoma.

Připustil, že si není jistý, jestli k ukončení protestu stačí výkřik „černý svině,“ který na náměstí někteří účastníci skandovali. „Neumím to posoudit, nejsem právník,“ přiznal Thoma.

„Já jsem přesvědčen, že policie konala dobře. V týmu, který velel celému zákroku, byla řada odborníků na zákon shromažďovací, na extremismus, na komunikaci a tento tým rozhodl, že zákrok bude proveden v určitou dobu a v určitém místě. Cíl, který jsme měli, jsme splnili – obě skupiny se k sobě nedostaly a nedošlo k napadení ani jedné ze zúčastněných stran,“ uvedl v rozhovoru pro Události ČT Radomír Heřman, ředitel jihočeského krajského policejního ředitelství.

Podle Thomy nastal hlavní problém při přesunu k sídlišti Máj a pak na samotném sídlišti – pochod z náměstí navíc nebyl povolený. „Jeho účastníci byli dvakrát vyzváni k tomu, aby se rozešli, ale ani jednou neuposlechli,“ řekl primátor.

Thoma nechce hodnotit zásah policie. Dodal, že mu to nepřísluší a nehodlá posuzovat, zda policisté postupovali správně. „Zřejmě si zvolili určitou taktiku a té se drželi. Ale rozhodně tím netvrdím, že zásah nezvládli. Je pouze otázkou, zda třeba nemohli razantněji postupovat v případě, když někteří účastníci pochodu zdviženou pravicí hajlovali,“ domnívá se primátor.

10 zraněných, 39 zadržených

Konflikt na sídlišti vypuknul v sobotu po 17:00, kdy se k Máji přesunulo několik stovek účastníků protiromského shromáždění, které se předtím konalo na českobudějovickém náměstí.

Několik stovek policistů se snažilo zabránit tomu, aby se protestující dostali na sídliště do míst, kde žijí Romové. Účastníci pochodu se nejprve zastavili v ulici Jaroslava Bendy. Tam se také poprvé střetli s pořádkovou službou. Ulicemi Máje nicméně pochodovala i řada místních obyvatel, kteří vyjadřovali svou nespokojenost s poměry na sídlišti.

Konflikty mezi demonstranty, při nichž policisté použili mimo jiné i slzný plyn, trvaly několik desítek minut. Zhruba po třech hodinách se situace zklidnila. Celkem bylo zraněno deset lidí, 39 osob policisté zadrželi. Většina ošetřených měla lehká zranění typu tržných a řezných ran způsobených střepy nebo gumovými projektily. Dva muži utrpěli středně těžké zranění – otřes mozku po zásahu letícím předmětem.

Sedm zadržených policie podezírá z trestného činu násilí proti úřední osobě, dalších 32 vyšetřuje kvůli přestupkům. Podle jihočeské policejní mluvčí Lenky Holické zatím nebyl nikdo obviněn. Další informace policie sdělí v pondělí na tiskové konferenci.

„Naše shromáždění skončilo před 17:00 na českobudějovickém náměstí. To, co se děje v ulicích města, nemá s naší aktivitou nic společného a ani to nemůžeme nijak ovlivnit,“ distancoval se od incidentu pořadatel akce Michal Choura.