Zeman čelí kritice za výrok o ústavních zvyklostech

Praha - Prezident Miloš Zeman čelí kritice za svůj výrok o pojmu „ústavní zvyklosti“. V rozhovoru pro deník Právo se totiž ohradil vůči názoru, že svým jednáním porušuje ústavní zvyklosti a označil tento pojem za „naprosto idiotský“. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové v tuto chvíli už zbývá jen krok k tomu, kdy prezident přestane dodržovat Ústavu České republiky.

Hlava státu nesouhlasí s kritikou některých ústavních právníků a politiků, že porušuje ústavní zvyklosti. Prezident podle Zemana nemůže měnit ústavu, má ale právo měnit zvyklosti v ní přímo nezakotvené. „Především bych řekl, že pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v ústavě. Jsou to jenom zvyklosti,“ prohlásil.

Miroslava Němcová /ODS/, předsedkyně Poslanecké sněmovny:

„Hlava státu tady bourá všechno, co bylo dlouhá desetiletí budováno. (…) Od toho, kdy prezident republiky řekne: 'Ústavní zvyklosti jsou idiotské', už je jen krok k tomu, že řekne: 'Ústava je idiotská. Já si můžu dělat, co chci.'.“

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09:

„Ústavní zvyklost není idiotský termín. Idiotské je říkat, že ústavní zvyklost je idiotský termín.“

Ústavní právník: Ústavní zvyklost je běžně užívaný pojem

Podle ústavního právníka Marka Antoše je ale „ústavní zvyklost“ v ústavním právu běžně užívaným pojmem. S ústavními zvyklostmi prý běžně pracuje například i Ústavní soud. „Myslím si, že je potřeba je brát vážně,“ míní Antoš. Ústavní zvyklosti je podle něj možné měnit pouze tehdy, pokud pokus o změnu akceptují i ostatní političtí aktéři.

Smysl ústavních zvyklostí je prý v tom, že dotvářejí to, co v ústavě není přímo napsáno. „Ústavy všech zemí jsou formulovány jako abstraktní dokumenty, není to telefonní seznam ani kuchařka,“ tvrdí Antoš a dodává, že otázka změny ústavy v případě potřeby je zcela legitimní.

Ústavní právník Marek Antoš k pojmu "ústavní zvyklosti" (zdroj: ČT24)