Schwarzenberg přirovnal Zemanovo chování k roku 1948

Vídeň - Do ostré kritiky prezidenta Zemana se v rakouském tisku pustil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zeman chce podle něj převzít moc. Jeho výklad ústavy přitom prý připomíná uchopení moci nacisty v Německu a komunisty v ČSR, řekl dle Kleine Zeitung Schwarzenberg. Prezident Zeman odmítl výroky komentovat.

„Zeman jako první přímo zvolený prezident věří, že mu to dává větší pravomoci. Říká, že dodržuje ústavu, ale není vázán ústavními zvyklostmi. Takový výklad ústavy už v minulosti využili k uchopení moci jiní  - například Německo v roce 1933 nebo únor 1948 v Československu,“ řekl exministr listu Kleine Zeitung. 

Schwarzenbergova kritika naráží především na to, že Zeman ignoroval návrhy parlamentních stran na řešení vládní krize a jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. List Kleine Zeitung připomněl, že nový premiér musí nyní do 30 dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, a i když ji nezíská, zřejmě bude moci „ze Zemanovy milosti“ vládnout až do regulérních voleb v květnu příštího roku. 

S tím se ale prý pětasedmdesátiletý Schwarzenberg nehodlá smířit. „Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení,“ prohlásil. 

Prezident Zeman odmítl výroky komentovat, vyjádřil se k nim ovšem jeho kancléř. Vratislav Mynář řekl, že Schwarzenbergovy výroky jsou pro něj zklamáním. Podle něj se Schwarzenbergovi neúspěchem v prezidentské volbě a ztrátou vládní funkce pravděpodobně rozbořil svět. „A jedině z toho snad pramení tyto záležitosti, které, myslím, do slušného politického slovníku vůbec nepatří,“ řekl Mynář.

ČSSD vyzvala Schwarzenberga, aby se Zemanovi omluvil 

Výroky Schwarzenberga na adresu prezidenta Zemana odsoudila ČSSD. Její šéf Bohuslav Sobotka je pokládá za přehnané a jím uváděné historické paralely z dob nacismu a komunismu za nemístné. Místopředseda strany Michal Hašek pak Schwarzenberga vyzval, aby přestal poškozovat pověst ČR a za své dnešní výroky se občanům a prezidentovi omluvil. 

„Srovnání současného politického vývoje v ČR s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů ve svobodných prezidentských volbách. Chápu, že pro pana předsedu TOP 09 je situace, kdy už on a jeho strana nevládnou této zemi, těžko představitelná, ale měl by respektovat, že nežijeme v jeho knížectví, ale v demokratickém státě a respektovat vůli lidí, kteří si opravdu nepřejí pokračování neuvěřitelnými skandály provařené vlády,“ komentuje výroky Hašek. 

Ke kritice se přidala i poslankyně za KSČM Miloslava Vostrá: „Na hysterickém a pro diplomata zcela nevhodném vyjádření Karla Schwarzenberga vůči prezidentu republiky se pouze ukazuje, jak moc prahne TOP 09 po pokračování své vlády.“

Schwarzenbergova stranická kolegyně Helena Langšádlová v České televizi připustila, že výroky předsedy TOP 09 jsou „silnější, než by bylo v tuto chvíli vhodné“. „Obecně je ale podle ní zkušenost taková, že i nedemokratické systémy se dostávají k moci mnohdy demokratickou cestou,“ dodala.

Miloš Zeman
Zdroj: Hájek Tomáš/ČTK

Schwarzenberg byl Zemanovým rivalem ve druhém kole prezidentských voleb. I po zvolení Zemana panovalo mezi oběma politiky napětí – především kvůli sporu o velvyslance. Zeman se Schwarzenbergem se nemohli dohodnout na personálním obsazení některých postů. Schwarzenberg byl například proti tomu, aby do Ruska zamířil jako velvyslanec europoslanec Vladimír Remek nebo aby post velvyslankyně v Bratislavě obsadila manželka exprezidenta Klause Livie, jak si právě přál prezident Zeman.