Hašek za Rusnoka bojuje i v krajích. Vyzval je, aby vládu podpořily

Praha - Šéf Asociace krajů ČR a místopředseda ČSSD Michal Hašek dál stupňuje aktivity na podporu vlády Jiřího Rusnoka. V usnesení navrhl, aby kraje podpořily vyjádření důvěry vládě a požádaly poslance, aby pro kabinet hlasovali. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který o návrhu usnesení informoval, to ale považuje za politizaci asociace. Návrh usnesení odmítá i primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09), který je jedním ze tří hejtmanů nezvolených za ČSSD.

„Konstatuji, že stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů, kterým by AK ČR měla být, do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR,“ uvedl Půta v tiskovém prohlášení. Podobné kroky jsou podle něj snahou učinit z asociace „jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření“, což odmítá jako zneužití jejího poslání. Podle stanov má prý organizace být nestranická a nevládní. Hlasování o návrhu usnesení se proto nezúčastní.

Tomáš Hudeček, pražský primátor (TOP 09): „Nesouhlasím s navrženým usnesením AK, neboť tím se pouze ČSSD snaží ovlivňovat celostátní politiku a vnášet tam své názory. Navíc se nedomnívám, že bychom se nacházeli v morální krizi, jak se v usnesení píše. Jde o boj o moc, nikoliv o dobro krajů ČR.“

Doporučení je naopak ochoten podpořit hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD). Pro je i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD): „Tato vláda s námi na rozdíl od té minulé komunikuje, i proto jsem jako jeden z hejtmanů přesvědčen o tom, že než návrat pravicové vlády, tak je lépe podpořit tuto vládu a nepřipustit návrat pravicové.“

Podle Haška o žádnou politizaci nejde. „Myslím, že pro kraje je důležité, jaká vláda vládne České republice,“ poznamenal s tím, že by o politizaci šlo, kdyby bylo usnesení směřováno k jedné politické straně. Stanovisko Půty ale bere na vědomí, vyjádřit se budou moci i ostatní. Zatím se podle něj diskutuje, rozhodnutí by mělo padnout začátkem příštího týdne. 

Sociální demokraté jsou v otázce podpory Rusnokova kabinetu rozdělení. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dosud uvnitř strany vedl silný odpor proti podpoře vlády vzniklé z popudu prezidenta Miloše Zemana. Dnes ale na brífinku zároveň řekl, že programové prohlášení vlády v zásadě odpovídá cílům ČSSD: „To je myslím jeden z důležitých vstupů do diskuse, kterou nyní v sociální demokracii vedeme o otázce hlasování o vyjádření důvěry.“ Hlasování o vládě je nicméně podle Sobotky věcí politických stran ve sněmovně, nikoliv Asociace krajů nebo Svazu měst a obcí.

První místopředseda strany Michal Hašek naproti tomu za Rusnokovou vládou stojí. Tento týden uvedl, že uvnitř ČSSD podpora vlády roste. Jasno tak bude zřejmě až v úterý, kdy se sejde předsednictvo strany a poslanecký klub, před který předstoupí také ministerský předseda Rusnok.